Τσεχία: Επιταχύνεται η τεχνολογική μετάβαση στις περιφέρειες άνθρακα
Ενώ οι ευρωπαϊκές περιφέρειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις από τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ, των κοινοτήτων και της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να ενταχθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία, τονίζουν οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη διάσκεψη των Περιφερειών της ΕΕ για την πλατφόρμα για τις περιφέρειες με άνθρακα σε μεταβατικό στάδιο (Coal Regions in Transition Platform), περιβαλλοντικές ομάδες από την Πολωνία και τη Σλοβακία εφιστούν την προσοχή στις διαδικασίες επιλογής για έργα που πρέπει να τύχουν ειδικής βοήθειας με τη χρήση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
«Η έλλειψη διαφάνειας και η ανεπαρκής συμμετοχή έχουν ως αποτέλεσμα πολλά από τα έργα που υποβάλλονται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της πλατφόρμας, να είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του άνθρακα, ενώ οι πολίτες από τις πληγείσες περιοχές έχουν παραμεληθεί», αναφέρουν σε ενημερωτικό δελτίο που εκπόνησε η ΜΚΟ Bankwatch.
Η πολωνική περιφέρεια της Σιλεσίας και η περιοχή Trenčín στη Σλοβακία επιλέχθηκαν ως πιλότοι για την πλατφόρμα που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2017, μαζί με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα.
Ανήσυχες οι ΜΚΟ
Στην Πολωνία, καταρτίστηκε κατάλογος 26 σχεδίων από την κυβέρνηση, τα οποία συντάχθηκαν, για να υποστηριχθούν ως μέρος της πλατφόρμας.
Η ιδέα της πλατφόρμας της ΕΕ είναι να επιταχύνει τη διαδικασία της οικονομικής διαφοροποίησης και της τεχνολογικής μετάβασης στις περιφέρειες άνθρακα μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και του διμερούς διαλόγου ανάλογα με τα σχετικά κοινοτικά κεφάλαια, τα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρεί την τυποποιημένη και νομικά δεσμευτική πρακτική της ΕΕ για την αρχή της εταιρικής σχέσης, όπου απαιτείται η συμμετοχή του κοινού και διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους σε όλα τα στάδια, αναφέρει η Bankwatch.
Τα περισσότερα έργα υποβλήθηκαν από κρατικές εταιρείες άνθρακα ή βαριάς βιομηχανίας. «Υπάρχει μόνο ένα έργο που αφορά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ», τόνισαν οι ΜΚΟ.
Η Τσεχία προσχωρεί επίσης στην Πλατφόρμα Περιφερειών ως πιλοτική χώρα με τους περιφερειάρχες και τις ΜΚΟ να παροτρύνουν την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές κοινότητες να συμπεριληφθούν στη διαδικασία.
«Τα τελευταία χρόνια συγκρουστήκαμε κυρίως για τα όρια εξόρυξης άνθρακα στη βόρεια Βοημία. Οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει να αναγνωριστούν ως εταίροι. Πρέπει όμως να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία», αναφέρει η δήμαρχος του Litvínov, Kamila Bláhová.
«Οι περιφέρειες άνθρακά μας συνορεύουν με γειτονικές χώρες, οπότε η διεθνής συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς», τόνισε το μέλος της ειδικής κυβερνητικής ομάδας, Gabriela Nekolová.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της πλατφόρμας είναι ότι μπορεί να επηρεάσει την προετοιμασία του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ υπέρ των μειονεκτικών περιοχών που πλήττονται από τη βιομηχανία άνθρακα.
Στο μεταξύ, τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία «Restart», δεδομένου ότι δίνει ελπίδες για καλή συνεργασία όλων των παραγόντων και παρέχει έναν σταθερό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τον μετασχηματισμό. Ωστόσο, απαιτείται καλύτερη επικοινωνία με το κοινό, εξηγούν.
Η δήμαρχος Bláhová εκτιμά ότι οι ΜΚΟ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην προετοιμασία των σχεδίων δράσης, γεγονός που δεν συνέβη στην αρχή του προγράμματος. Οι πολίτες έχουν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν έλαβαν σωστή ανατροφοδότηση στις προτάσεις τους που υποβλήθηκαν σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τον Petr Globočník από τη ΜΚΟ Kořeny με έδρα το Litvínov, το πρόγραμμα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μικρότερα έργα. «Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα προσανατολίζεται σε μεγάλες εταιρείες. Παρόλα αυτά, χωρίς υποστήριξη για τις ΜμΕ και τη μεσαία τάξη, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό «restart» στην περιοχή», κατέληξε.
Πηγη: euractiv.gr
Δημοσίευση σχολίου