.

Να μπλοκάρει τον προωθούμενο Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος σχεδιάζει η βιομηχανία – Επιστολή προς Κομισιόν

Βαριά σύννεφα συγκεντρώνονται στον ορίζοντα του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς το σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως μέσο στήριξης της πωλούμενης λιγνιτικής παραγωγής, και αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων, αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αρνητικά από τη βιομηχανία, που προετοιμάζει τις κινήσεις για να μπλοκάρει το Μηχανισμό.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας μελετά ήδη τη νομική βάση των αντίστοιχων Μηχανισμών που έχουν εγκριθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι αποφασισμένη να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή καταγγέλλοντας τον σχεδιαζόμενο Μηχανισμό, ως έμμεση κρατική ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής.
Μια κίνηση που όχι μόνο θα μπλοκάρει την έγκριση του Μηχανισμού από την Επιτροπή, αλλά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον διαγωνισμό για την πώληση της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, αφού χωρίς τα λιγνιτικά ΑΔΙ το κόστος παραγωγής είναι πολύ πιθανό να αποτρέψει τους υποψήφιους επενδυτές και πάντως θα επηρεάσει το προσφερόμενο τίμημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή που σχεδιάζεται να αποσταλεί περί τις αρχές Αυγούστου θα επικαλείται τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες οι ενισχύσεις για την επάρκεια παραγωγής δεν είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, εφόσον αντιβαίνουν στο στόχο της σταδιακής κατάργησης των επιζήμιων για το περιβάλλον επιδοτήσεων, μεταξύ άλλων και για τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για την επίτευξη της επάρκειας παραγωγής, οι οποίοι δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο στόχο της σταδιακής κατάργησης των περιβαλλοντικά ή οικονομικά επιζήμιων επιδοτήσεων, όπως η διευκόλυνση της διαχείρισης από την πλευρά της ζήτησης και η ενίσχυση της δυναμικότητας των διασυνδέσεων.

Ασφάλεια εφοδιασμού

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ η ένταξη της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, καταρχήν αντιβαίνει στο στόχο της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων που είναι περιβαλλοντικά επιζήμιες.
Όσο δε για το πρόβλημα της ασφάλειας εφοδιασμού, το οποίο υφίσταται όπως άλλωστε προβλέπει η μελέτη επάρκειας που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί συνδυαστικά, αλλά και με σεβασμό στις Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, μέσω ενός Μόνιμου Μηχανισμού στον οποίο δεν θα μπορούν καταρχήν να συμμετέχουν οι λιγνιτικές μονάδες και της παράτασης του υφιστάμενου μηχανισμού διακοψιμότητας.
Μόνο εάν δεν επαρκούν οι παραπάνω μηχανισμοί, θα μπορούσε ενδεχομένως να τεθεί θέμα ένταξης των αποεπενδυόμενων λιγνιτικών μονάδων σε μηχανισμό επάρκειας ισχύος.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ έχει ήδη διαμηνύσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση του προβλήματος θα ήταν να συμπεριλάβει στην προκοινοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν και οι λιγνιτικές μονάδες, την πρόθεση του να παρατείνει και τον μηχανισμό της διακοψιμότητας έως το 2022, όπως ισχύει σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου