.

Την ενσωματωμένη στη ΔΕΗ περιουσία των εργαζομένων επικαλείται η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στο Ευρωπαικό Δικαστήριο

Σε ένα παλαιό επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει προκειμένου να μπλοκάρει τη πώληση του ΑΔΜΗΕ, αυτό της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, καταφεύγει η ΓΕΝΟΠ, φιλοδοξώντας να καθυστερήσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Το σκεπτικό της θα είναι πάνω- κάτω το ίδιο. Οτι δηλαδή η περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων που σχηματίσθηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούσε η ΔΕΗ μέχρι τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία, είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της επιχείρησης, όπως έχει αναγνωριστεί με σειρά νόμων και αποφάσεων της πολιτείας.

Δίχως να είναι σαφές πόσο ισχυρή νομική βάση αυτό έχει, εντούτοις η ΓΕΝΟΠ ποντάρει στο γεγονός ότι το Ευρωπαικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί της προσφυγής της για τον ΑΔΜΗΕ, η οποία είχε βασιστεί στο ίδιο ακριβώς σκεπτικό.

Υπό μια πάντως νομική ερμηνεία, το επιχείρημα μπορεί να είναι πιο ισχυρό από τα περί νομικών ζητημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των μονάδων, όπως ισχυρίστηκε χθες το νομικό επιτελείο της ΓΕΝΟΠ. Το τελευταίο υποστηρίζει ότι επειδή η ΔΕΗ δεν έχει ορίσει κατώτατη ενδεικτική τιμή, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε με το νόμο της "Μικρής ΔΕΗ", όπου αυτή οριζόταν ρητά, η διαγωνιστική διαδικασία νομικά "μπάζει". Στον αντίποδα βέβαια θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Σ’ αυτούς ουδέποτε υπήρξε εκ των προτέρων καθορισμένο ένα κατώτατο τίμημα, για τον απλούστατο λόγο ότι αν αυτό συνέβαινε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα "προσάρμοζαν" πάνω σε αυτό τις προσφορές τους. Επομένως σε κανένα διαγωνισμό δεν θα υπήρχε πλειοδοσία.

Το βασικό επομένως επιχείρημα της ΓΕΝΟΠ, και σε αυτή τη φάση, θα στηριχθεί στην ενσωματωμένη στη ΔΕΗ, περιουσία των εργαζομένων. Υπόθεση που έχει τις ρίζες της στo μακρινό 1999, και στη συμφωνία της τότε ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ περί ασφαλιστικού, ενόψει της εισαγωγής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.

Εκείνη η συμφωνία στην οποία και στηρίχτηκε η σύσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ ΔΕΗ) και περιελήφθη αυτούσια στο N. 2773/99, αναγνώριζε ότι το καθεστώς ασφάλισης που ίσχυσε από το 1966 στη ΔΕΗ, έχει δημιουργήσει περιουσία υπέρ των εργαζομένων, η οποία είναι πλήρως ενσωματωμένη στην περιουσία της επιχείρησης. Κι αυτό καθώς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ το 1966 απομακρύνθηκαν από το IKA, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν ένα νέο αυτοτελές ταμείο. Αντ' αυτού κατέστησαν τη ΔΕΗ διαχειριστή των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων, παρέχοντάς της το δικαίωμα παρακράτησης των εισφορών τους και αξιοποίησης των σχετικών πόρων.

Τούτο ωστόσο δεν σημαίνει και ότι η παραπάνω επιχειρηματολογία έχει πιθανότητες να μπλοκάρει τη διαδικασία πώλησης των μονάδων. Ενα και πλέον χρόνο μετά, από την προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, και η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Το γεγονός δεν εμπόδισε όχι μόνο την πώληση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα λειτουργεί κανονικά υπό ένα εντελώς καινούργιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου