.

Επιχείρηση "παράτασης" της Καρδιάς με το σκεπτικό των 32000 ωρών αλλά και το βλέμμα στην Κομισιόν

Χρησμό πυθίας έβγαλε η σύσκεψη για το μέλλον της Καρδιάς, η οποία αποσυνδέθηκε από το μέλλον του Αμυνταίου. Η κυβερνητική πλευρά υιοθετεί την διάρκεια των 32000 ωρών από την περίοδο Σκουρλέτη, όμως γνωρίζει καλά ότι η Κομισιόν το έχει απορρίψει περιορίζοντας την διάρκεια στις 17.000, που σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι στο οποίο η κυβέρνηση προσδοκά, οι μονάδες θα πάνε σε απόσυρση.


Σε μιο τέτοια περίπτωση οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν το μοντέλο της αποεπένδυσης, δηλαδή μεταθέσεις είτε εθελουσία. Σημειιώνεται ότι το σύνολο μαζί με τους εργαζομένους των ορυχείων είναι 400+800 δηλαδή 1200.

Όπως είναι γνωστό μελέτη της ΔEΗ έχει αναφέρει ότι είναι κρίσιμο να δοθεί η παράταση των 32.000 ωρών λειτουργίας, οπότε και το πρόβλημα επάρκειας θα εμφανιστεί από το 2021 με μείωση της ισχύος των θερμικών μονάδων κατά 734 MW. Επιπλέον στο περιθώριο των δύο ετών είναι εφικτό να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις, ενώ Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο δεν θα έχουν πρόβλημα στην τηλεθέρμανση.

Η ανακοίνωση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα με βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ (Μίμη Δημητριάδη, Θέμη Μουμουλίδη, Γιάννη Θεοφύλακτο, Γιώργο Ντζιμάνη, Κώστα Σέλτσα), εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Πρόεδρο της ΔEH Μανώλη Παναγιωτάκη και τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη.

Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για λουκέτο της μονάδας. Ο Υπουργός τόνισε ότι τα σενάρια καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ καταδεικνύουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εμπνευστές τους. Η συστηματική αυτή παραφιλολογία, που συντηρείται συνειδητά στο βωμό του μικροκομματικού οφέλους, είναι αποτέλεσμα της ακύρωσης από την παρούσα κυβέρνηση ενός προϋπάρχοντος σχεδίου για τη διάλυση της ΔΕΗ. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ ήθελε τη «μικρή ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του 17% της επιχείρησης. Στον αντίποδα η κυβέρνηση διατήρησε τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο και προστάτεψε τα υδροηλεκτρικά, το αποδοτικότερο τμήμα της ΔΕΗ.

Για τον ΑΗΣ Καρδιάς, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η συζήτηση σχετικά με την παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες -έναντι 17.000 ωρών, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου- γίνεται με συντεταγμένο τρόπο στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, μετά και από νέα στοιχεία που η ελληνική πλευρά προσκόμισε.

Η Υπουργική Απόφαση του 2016 για τις 32.000 ώρες λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας στην Κοζάνη, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, δεν έχει καταργηθεί. Ο Υπουργός, υπενθύμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πέτυχε ο ΑΗΣ Αμύνταιου να τεθεί, εν λευκώ, εκτός της συμφωνίας με τους θεσμούς για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ότι ανοίγουν οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμιση της μονάδας.

Η διαμόρφωση των αξόνων και προτεραιοτήτων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, είναι σε εξέλιξη, σε στενή και εντατική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Στόχος είναι να αποτυπωθεί επακριβώς ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μείγματος και συνολικότερα η ενεργειακή πορεία της χώρας, με ορίζοντα το 2030, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται διεθνώς.

Τέλος ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος και οι τηλεθερμάνσεις στην περιοχή και ότι η επάρκεια εφοδιασμού είναι διασφαλισμένη. Σε αντίθεση με την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, που στόχο έχει τον κατακερματισμό και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το σχέδιο της κυβέρνησης την καθιστά πιο δυνατή και εξωστρεφή, κεντρικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος.www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου