Η ΔΕΗ τσεκάρει τις ποσότητες λιγνίτη που διαθέτουν τα ορυχεία για την επαναλειτουργία του Αμυνταίου
Γεωτεχνικές μελέτες έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι η ΔΕΗ στο ορυχείο του Αμυνταίου, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, για να εξακριβώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ποσότητες λιγνίτη που επηρεάσθηκαν από την κατολίσθηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, δίνοντας έτσι απάντηση σε μία κρίσιμη παράμετρο στο ενδεχόμενο επέκτασης της λειτουργίας των δύο μονάδων του ομώνυμου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού, συνολικής ισχύος 600 MW.
Ο λόγος είναι πως με την κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου 2017 τεράστιες μάζες χώματος καταπλάκωσαν το 85% των αξιοποιήσιμων ποσοτήτων λιγνίτη του ορυχείου.
Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, από τους 30 εκατομμύρια τόνους που είναι η συνολική απολήψιμη ποσότητα καυσίμου, ανέπαφοι έμειναν μόλις 4,5 εκατομμύρια τόνοι.
Ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο 15% του κοιτάσματος, αφήνοντας ανοικτό το ερώτημα έως ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες, κατά πόσο και σε ποιον βαθμό μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπόλοιποι 25,5 εκατ. τόνοι.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, αυτό το 15% είναι αρκετό για να καλύψει την εναπομένουσα διάρκεια «ζωής» των μονάδων «Αμύνταιο Ι» και «Αμύνταιο ΙΙ», από τις 17.500 ώρες που σύμφωνα με την Κομισιόν αποτελούν τη συνολική διάρκεια λειτουργίας τους, στο πλαίσιο του καθεστώτος παρέκκλισης στο οποίο έχουν υπαχθεί.
Αισιοδοξία για επέκταση των ωρών λειτουργίας
Όσον αφορά τη στάση της Κομισιόν για την επέκταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας προέβλεψε ότι θα υπάρξει αίσια έκβαση μέχρι το τέλος του έτους, με δηλώσεις του στο περιθώριο της μονογραφής των συμβάσεων παραχώρησης των 3 «οικοπέδων» υδρογονανθράκων.«Αναμένονται θετικές εξελίξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση του ορυχείου θα μπει ακόμη περισσότερο στο «κάδρο» της μελλοντικής λειτουργίας των δύο μονάδων, στο ενδεχόμενο που αυτές εκσυγχρονισθούν για να μειωθούν οι εκπεμπόμενοι ρύποι και επομένως με αυτό τον τρόπο παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια «ζωής» τους.
Πηγη :www.worldenergynews.g
Δημοσίευση σχολίου