Ανακοινώνεται άμεσα η ρήτρα CO2 στα τιμολόγια της ΔΕΗ – Εξετάζεται όμως και παράλληλη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ
Η πίεση που ασκείται στη μετοχή της ΔΕΗ και η ανάγκη βελτίωσης των θεμελιωδών δεδομένων της επιχείρησης στην προοπτική εξόδου της στις αγορές για χρηματοδότηση, επισπεύδουν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, την ανακοίνωση ρήτρας CO2 στα τιμολόγια ρεύματος του δεσπόζοντος παίχτη της ηλεκτρικής αγοράς.
Η έναρξη εφαρμογής της ρήτρας ρύπων θα γίνει με την έλευση του νέου έτους, ωστόσο θα ανακοινωθεί άμεσα, πιθανόν μέσα στις επόμενες δύο – τρείς ημέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλειδώσει η συνεννόηση ανάμεσα στη διοίκηση της ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η νέα ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνουν τα τιμολόγια εάν ο μέσος όρος του κόστους CO2 κατά το προηγούμενο διάστημα (δεν είναι γνωστό ακόμα ποιο θα είναι αυτό το διάστημα, ούτε και το χρονικό σημείο αναφοράς) είναι υψηλότερος και να μειώνονται αντίστοιχα όταν πέφτουν οι τιμές των ρύπων.
Θεωρητικά λοιπόν η ρήτρα ρύπων μπορεί να φέρνει αυξήσεις, αλλά μπορεί να φέρνει και μειώσεις τιμολογίων. Πρακτικά όμως, σε αυτή την συγκυρία, θα φέρει αυξήσεις αφού οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. Γι΄αυτό άλλωστε υιοθετείται.
Την επίπτωση αυτών των αυξήσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θέλει να «λειάνει» ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και γιαυτό αναζητά κάποια παράλληλη μείωση που θα μπορούσε να προκύψει στα τιμολόγια από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress έχει αποφασιστεί να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα που θα έχει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ το 2019 (ίσως, έστω και εν μέρει, και το πλεόνασμα που θα έχει ο ΕΛΑΠΕ το 2018) για να γίνει μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Το πρόβλημα εδώ έγκειται στο ότι η συμφωνία με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος ήταν να επιστραφεί στους προμηθευτές ρεύματος (υπό τύπον περαιτέρω μείωσης της χρέωσης προμηθευτή – ΠΧΕΦΕΛ) το όποιο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ.
Ας σημειωθεί ότι εξετάζεται μια ακόμα αλλαγή όσον αφορά τον ΕΛΑΠΕ και συγκεκριμένα εξετάζεται να καταργηθεί το ειδικό τέλος λιγνίτη που πληρώνουν οι λιγνιτικές μονάδες ανάλογα με την παραγωγή τους (σήμερα είναι 2 ευρώ/MWh παραγόμενης ενέργειας) και το οποίο αποτελεί έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ. Είναι προφανές ότι η κατάργηση του ειδικού τέλους "ανακουφίζει" τη λιγνιτική παραγωγή και διευκολύνει την αποεπένδυση των μονάδων, ωστόσο είναι έξω από το πλαίσιο συμφωνίας με τους θεσμούς.
Ως εκ τούτου είναι άγνωστο το ποια θα είναι η αντίδραση της Κομισιόν τόσο σε μια κίνηση μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, όσο και σε μια πιθανή κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη.
Όπως έχει ήδη γράψει το energypress, μετά την οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα των ετών 2012, 2013, 2016 και 2017, συνολικού ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ, και αφού υπολογιστεί ένα «μαξιλάρι» 70 εκατ. ευρώ, το πλεόνασμα στο τέλος του 2018 θα είναι τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο εάν γίνουν ορθολογικότερες παραδοχές για το ύψος στο οποίο θα κυμανθούν οι τιμές δικαιωμάτων CO2 και η Οριακή Τιμή Συστήματος.
Πηγη: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου