.

Νέα μονάδα με ιδιώτη στην Φλώρινα, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ απο την Κοζάνη

Τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ για την επόμενη εικοσαετία σε ότι αφορά τους λιγνίτες και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι «στρατηγικός στόχος για την επόμενη περίοδο είναι «η λιγνιτική παραγωγή να ανέλθει στο 35% και άμεσα να προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στην Μελίτη II». Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 750 εκ € και όπως σημείωσε «βασική επιδίωξη της επιχείρησης είναι η κατασκευή της μονάδας να γίνει σε σύμπραξη με κάποιον ευρωπαϊκό οίκο που θα αναλάβει να ανεγείρει την μονάδα και θα διαχειρισθεί μαζί με την ΔΕΗ τόσο την μονάδα όσο και τα ορυχεία της περιοχής».
Ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε την εμπλοκή του ίδιου η άλλου ξένου οίκου και στην περιβαλλοντική ανακατασκευή του ΑΗς Αμυνταίου. Ο σταθμός ισχύος 600 mw σήμερα δουλεύει εκ περιτροπής με χαμηλή ισχύ και το 2021 αναμένεται να κλείσει οριστικά εάν δεν εκσυγχρονιστεί. «Μπορούμε και μόνοι μας να αναλάβουμε το έργο ανακατασκευής αλλά στην παρούσα φάση δεν θα λέγαμε όχι στην σύμπραξη με ξένο Ευρωπαϊκό Οίκο που θα συμφωνεί και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της επιχείρησης στην Ε.Ε. σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης. Για τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας ανακοίνωσε οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ότι σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια θεμελίωσης της ενώ η ΔΕΗ θα καταθέσει στον ανάδοχο έως τον Απρίλιο επιπλέον 200 εκ € μένοντας πιστή στις συμβατικές της υποχρεώσεις .
Θέλοντας να στείλει μήνυμα στους συνδικαλιστές αλλά και στους φορείς της τοπικής κοινωνίας που αντιδρούν στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της ΔΕΗ τόνισε ότι «δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά δεν πρέπει να παραμένουμε κολλημένοι στα παλιά, καμιά ιδεοληψία και δογματισμός να μην στέκεται εμπόδιο στο έργο μας και το μοναδικό μήνυμα που έχει αξία σήμερα είναι η ΔΕΗ σε αυτή την συγκυρία αλλά και στο μέλλον να παραμείνει ισχυρή».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ περιέγραψε με δραματικούς τόνους την βραχυπρόθεσμη προοπτική της λιγνιτικής παραγωγής στην χώρα τον ανταγωνισμό που δέχεται η επιχείρηση από τις αθρόες εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες που δεν πληρώνουν για τις εκπομπές co2, και την αρνητική στάση που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή ένωση για την χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών στην χώρα μας η αλλιώς την εξαίρεση της ΔΕΗ από την καταβολή τέλους για εκπομπές CO2.
Ο κ. παναγιωτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόρριψη του σχεδίου της ΔΕΗ για τον ΑΔΔΜΗΕ από τους δανειστές αλλά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τελικά παραμένει στο κράτος. Δήλωσε ότι κύκλοι εντος της ΕΕ με συμμάχους τους στην Ελλάδα επιδιώκουν την αποτυχία της συμφωνίας ποτυ έχει επιτευχτεί και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας . «Το βλέπουμε να το γράφουνε σε διάφορα ευρωπαϊκά πορταλ αλλά επαγρυπνούμε γιαυτό». Εξέφρασε την επιθυμία και την άποψη ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά ενώ δεν παρέλειψε με το μήνυμα του προς κάθε αποδέκτη να υπενθυμίσει την παράμετρο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ΔΕΗ ότι «το βασικό συστατικό της επιτυχημένης συμφωνίας είναι και η αποζημίωση της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ γνωστοποίησε την προθεσή του να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και το «σύμφωνο στήριξης τοπικής επιχειρηματικότητας» που προωθούν τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και το Εμποροβιοτεχνικό επιμελητήριο της περιοχής. Δήλωσε με νόημα ότι έχουμε επίγνωση για το τι αλλαγές έχει επιφέρει η δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή και ανακοίνωσε την υποστήριξη του σε προτάσεις των τοπικών φορέων όπως την δημιουργία Βιομηχανικού μουσείου, πολιτιστικού κέντρου και ίδρυση Ευρωπαϊκού συνεδριακού κέντρου για τη ενέργεια. .
Νωρίτερα μίλησε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλια Τσαρουχά όπου εξήγγειλε ότι θα αλλάξει η διαδικασία του ΕΣΠΑ και οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά ενώ για την μείωση της γραφειοκρατίας ανακοίνωσε τα δικαιολογητικά των υποψήφιων επενδυτών θα υποβάλλονται μετά το πέρα ς της αξιολόγησης. Πρόθεση της κυβέρνησης συνέχισε είναι να μείνουν στην χώρα οι νέοι επιστήμονες και πτυχιούχοι και να στηριχθούν οι νέοι επιχειρηματίες.
Δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια όταν μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπήκαν στην αίθουσα του συνεδρίου και φώναζαν συνθήματα προκαλώντας ολιγόλεπτη διακοπή του συνεδρίου ενώ στην συνέχεια αποχώρησαν.

VETONEWS http://www.vetonews.gr/editorial/item/42603-nea-monada-me-idioti-stin-florina-proaniggeile-o-proedros-tis-dei-foto

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου