.

ΕΒΕ Κοζανης: Η καρδιά της επιχειρηματικότητας χτύπησε για δύο μέρες στην Κοζάνη

Το όνειρο για την Επιχειρηματική Επανεκκίνηση στα χέρια των φορέων και της κυβέρνησης
Ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο « Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης» της Δυτικής Μακεδονίας στο Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης. Μια πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματά του εκφράστηκε μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Κώστας Κυριακίδης.

«Αποδείξαμε ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και μπορούν να προσφέρουν μέσα από το διάλογο. Είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία του κόσμου , από την ανησυχία, από την παρουσία αρκετών κυβερνητικών γενικών γραμματέων πέραν των προέδρων .Δεν έλειψαν οι εντάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά «γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα και διαφορετικότητα του συνεδρίου ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».
«Τα αποτελέσματα θα επεξεργαστούν ,θα τα λάβουμε ως ένα σοβαρό εργαλείο για να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα για το καλό του τόπου», συνέχισε κάνοντας λόγο για τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στο συνέδριο και την μικρή προσέλευση των νέων επιχειρηματιών.
45 επιμελητήρια στην Κοζάνη
«Σαράντα πέντε και πλέον επιμελητήρια ήταν στην Κοζάνη. Γνώρισαν την Κοζάνη και τα πλεονεκτήματά της και έφυγαν ευχαριστημένοι και προβληματισμένοι» ανέφερε ο κ. Κυριακίδης με αφορμή την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Αντώνη Παπαδεράκη, ο οποίος τα εποπτεύει .
«Το ταμείο εγγυοδοσίας θα εγγυάται για το δανεισμό των επιχειρήσεων»
Ως όνειρο του επιμελητηρίου Κοζάνης ,της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ) Α.Ε. χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού ταμείου. «Δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα είναι κλειστό για τους επιχειρηματίες , σκεφτήκαμε πως θα βοηθήσουμε» είπε, λέγοντας ότι υπάρχουν 25 εκ από τον τοπικό πόρο για την επιχειρηματικότητα. «Εμείς δε διεκδικούμε λεφτά από κανέναν, δεν παίρνουμε λεφτά από κανέναν .Μέσα από ένα τεκμηριωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διεκδικήσαμε και πήραμε 2,5 εκ ευρώ για οριζόντιες δράσεις»

«Άλλο ένα ποσό θα διεκδικηθεί για τη δημιουργία του ταμείου εγγυοδοσίας. Το ταμείο δεν θα δίνει επιχορηγήσεις σε συναδέλφους επαγγελματίες. Το ταμείο θα εγγυάται για το δανεισμό των επιχειρήσεων. Θέλει ένας επιχειρηματίας να πάρει δάνειο και δεν μπορεί να βρει εγγυητή. Θα εγγυούνται για αυτόν ο τοπικός πόρος για να πάρει δάνειο , το ειδικό ταμείο αμοιβαίων εγγυήσεων .Τα λεφτά δεν θα χάνονται, θα αναμοχλεύονται για να βοηθάνε κι άλλους.»
Η μελέτη αυτού τους εγχειρήματος ήδη προχωράει, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από όλους τους τραπεζικούς ομίλους και ειδικά από την τράπεζα Πειραιώς. « Ο κ. Κωνσταντίνοις Μίχαλος μιλάει με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βλέπει θετικά το εγχείρημα. Επειδή όμως είναι μια τοπική ιδιαιτερότητα η συμβολή τράπεζας της Ελλάδας είναι σημαντική». Θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση « ένα ειδικό νομοθέτημα , μια κυβερνητική απόφαση» .
Σημαντικές ανακοινώσεις
« Η ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη για 10% μείωση του ρεύματος σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις , κάτι που χρόνια το παλεύαμε, η ανακοίνωση του τοπικού συμφώνου στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας από τη ΔΕΗ, καθώς και η συνεργασία για τον ενεργειακό βιομηχανικό τουρισμό, μια άλλη βιομηχανία», αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις στα πλαίσια του συνεδρίου «Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης». Δίπλα φυσικά στην εξαγγελία για δημιουργία νέας μονάδας στην Φλώρινα σε σύμπραξη με ευρωπαϊκό οίκο, μια επένδυση της τάξης των 750 εκ. ευρώ.
Επίσης στο βήμα του συνεδρίου ακούστηκε ότι: «Η δημόσια διοίκηση πλέον δεν θα έρχεται ως τιμωρός, αλλά ως συμβουλευτικό όργανο των επιχειρηματιών» ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Πλακεντάς , αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Κοζάνης, ο οποίος τόνισε ότι θα προσπαθήσει να εξαλείψει τη γραφειοκρατία .
Η αναγκαιότητα για στήριξη του πρωτογενή τομέα, η ανάδειξη των μαρμάρων της Κοζάνης, αλλά και η χρυσή ευκαιρία να συνομιλήσουν απευθείας οι εταιρείες με τους κατασκευαστές των έργων αποτελούν για τον κ. Κώστα Κυριακίδη κομμάτια της επιτυχίας του συνεδρίου. «Μαγικές λύσεις δεν περιμένουμε» είπε στο τέλος αναφερόμενος και στο επεισόδιο με την ολιγόλεπττη διακοπή του συνεδρίου από μέλη του σωματείου ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» «Έδωσε παλμό στο συνέδριο, εμένα μ’ αρέσουν αυτά , πρέπει να βγαίνει η διαφορετικότητα .Μόνο θα ήθελα να παραμείνουν, να πάρουν το λόγο και να πουν τη διαφορετικότητά τους, την πρότασή τους, έστω και τώρα να την καταθέσουν».



///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Για περισσότερες πληροφορίες www.restartkozani.gr // www.facebook.com/restartkozani/

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου