.

Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων προς τους βουλευτές (Κοζάνης – Φλώρινας): Χρειάζεται νέα τροπολογία για τη διεκδίκηση μέρους των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στους ενεργειακούς νομούς

Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία των ενεργειακών δήμων της χώρας (Εορδαίας, Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Φλώρινας και Κοζάνης), προκειμένου να διεκδικηθεί από κοινού ένα μέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στους ενεργειακούς νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, ώστε να χρηματοδοτηθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση των περιοχών μας.
Οι περιοχές μας πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας με την εξάντληση των φυσικών πόρων τους, και σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένες μπροστά στη δρομολογημένη μετάβαση της χώρας σε ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων που θα επιφέρει η επερχόμενη μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους τα επόμενα χρόνια, η ικανοποίηση του αιτήματός μας αποτελεί ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που συμβαδίζει με τις βασικές αρχές της κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης.
Την πρόταση των ενεργειακών δήμων υιοθέτησε και ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, ο οποίος προσφάτως απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι αναγκαία.
Παρόλα αυτά, στις 15/2/2016 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης κατέθεσε την τροπολογία 217/2 15.2.2016 στο σχέδιο νόμου ‘Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)’, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πρόταση μας ώστε μέρος του εσόδου αυτού να διατεθεί για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο.
Η τύχη του αιτήματος μας κρίνεται τις επόμενες μέρες. Πιστεύουμε πως ο δικός σας ρόλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, προκειμένου μια σπάνια ευκαιρία για την περιοχή να μην πάει χαμένη. Θεωρούμε πως θα πρέπει με δική σας ευθύνη και πρωτοβουλία να τροποποιηθεί η υπουργική τροπολογία 217/2 15.2.2016 στην Βουλή ώστε να συμπεριληφθεί το αίτημα του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.
Σε περίπτωση που η παραπάνω πρόταση γίνει νόμος του κράτους, τίθενται οι βάσεις για να ανοίξει ο διάλογος για την επόμενη μέρα, με όρους ρεαλισμού και οράματος για τον τόπο μας. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης προσπάθειας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο για την πορεία της περιοχής που θα κάνει όλους μας πιο περήφανους.
Η ευθύνη όλων μας είναι πολύ μεγάλη.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος

Πηγη: kozan.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου