.

COP21: Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το τρέχον έτος

Η συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να αποτελέσει διεθνές δίκαιο μέχρι το τέλος του 2016, εάν οι χώρες τηρήσουν τις υποσχέσεις για επικύρωση που έχουν ήδη ανακοινώσει. Μέχρι σήμερα, 57 χώρες έχουν ήδη επικυρώσει ή ανακοινώσει ότι θα επικυρώσουν τη συμφωνία σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 57,88% των παγκόσμιων εκπομπών.


Μέχρι στιγμής μόνο 22 κράτη, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,08% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχουν επικυρώσει τη συμφωνία. Ωστόσο, οι ηγέτες των κρατών έχουν προσκληθεί να παραστούν σε μια ειδική εκδήλωση στις 21 Σεπτεμβρίου, όπου θα κληθούν να παρουσιάσουν την επικύρωση τους στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις από την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία σήμαναν την εκπλήρωση των κριτηρίων για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, τα οποία προβλέπουν επικύρωση από 55 χώρες υπεύθυνες για τουλάχιστον το 55% των εκπομπών. Η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί 30 ημέρες μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων.

«Τώρα είναι η ώρα για την επικύρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι η ώρα για συλλογική δράση, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε η νέα επικεφαλής κλίματος του ΟΗΕ, Πατρίσια Εσπινόζα.

Τα 57 κράτη δεν περιλαμβάνουν την Ινδία, η οποία αντιπροσωπεύει το 4,1% των εκπομπών και αποτελεί ισχυρή πολιτική φωνή στις συνομιλίες. Η Ινδία πραγματοποίησε μια κοινή δέσμευση με τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα επικυρώσουν τη συμφωνία αυτό το έτος, αλλά το χρονοδιάγραμμα της Ινδίας παρέμεινε τελικά ακαθόριστο.

Η Κίνα, που μαζί με τις ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% των εκπομπών, αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία κατά τη διάρκεια του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου μεταξύ 29 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα κινεζικά πρακτορεία Τύπου.

Η επικύρωση είναι πιο δύσκολη από ό,τι η υπογραφή της συμφωνίας. Μέχρι στιγμής 180 χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία, αλλά η επικύρωση απαιτεί έγκριση από τα εγχώρια νομοθετικά σώματα.

Αν οι στόχοι επιτευχθούν πριν από τις 7 Οκτωβρίου, η συμφωνία θα είναι σε ισχύ πριν από την επόμενη σημαντική συνάντηση κορυφής για το κλίμα στο Μαρόκο, το Νοέμβριο.

Ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της συμφωνίας, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, εμφανίστηκε να υποχωρεί σχετικά με την επικύρωσή της, μετά από συνομιλία του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Πηγη: b2green.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου