.

«Σφήνα» Ρώσων στα σχέδια της ΔΕΗ με τους Kινέζους

Ρωσικό εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προτείνει η Μόσχα, μπαίνοντας «σφήνα» στα σχέδια της ΔΕΗ για στρατηγική συνεργασία με την κινεζική CMEC. Το ενδιαφέρον των ρωσικών εταιρειών για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της ΔΕΗ εκφράστηκε στο πλαίσιο του ελληνορωσικού ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο γενικός διευθυντής του Group Energocenter –στο οποίο συμμετέχουν κρατικές εταιρίες κολοσσοί όπως οι Group of Companies Tyazhmash, Join Stock Company Zarubezhvodstroy, state industrial association Minskstroy, trust Gidromontazh κ.ά.– κ. Proklonsky Antrey μετέφερε στον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη συγκεκριμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στις παλιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Η πρόταση, όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον κ. Proklonsky Antrey σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» αφορά την αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού 8 συνολικά μονάδων της ΔΕΗ συνολικής ισχύος περίπου 2 γιγαβάτ, με νέας τεχνολογίας εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών. «Πρόκειται για μονάδες που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’80 και του ’90 με δικό μας εξοπλισμό, ο οποίος μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει αποδώσει πλήρως τις δυνατότητές τους αλλά σήμερα χρειάζεται αντικατάσταση με νέο εξοπλισμό που μπορεί να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων και φυσικά να αυξήσει την απόδοση των μονάδων» τονίζει ο κ. Proklonsky. «Εμείς προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό αυτών των μονάδων με δική μας χρηματοδότηση. Δεν θα χρειαστεί να καταργηθούν οι σταθμοί αλλά απλώς να βγάλουμε τους παλιούς λέβητες και να τοποθετήσουμε στη θέση τους καινούργιους» τονίζει.

Σε ερώτηση εάν είναι σε γνώση της εταιρείας του μια παρόμοια συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC, ο κ. Proklonsky εμφανίζεται να μην ανησυχεί για τον ανταγωνισμό της Κίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κινεζικός εξοπλισμός στηρίζεται σε ρωσική τεχνολογία του ’50 και του ’60 που προμηθεύτηκε τότε η Κίνα στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που τις ένωναν τα κομμουνιστικά καθεστώτα. «Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κατηγορήσω την κινεζική βιομηχανία, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι ανέπτυξαν την τεχνολογία τους βάσει του δικού μας εξοπλισμού του περασμένου αιώνα» συμπληρώνει.

Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει επίσης, ότι η πρόταση προς την ελληνική πλευρά είναι εις γνώσιν και έχει εγκριθεί από το ρωσικό κράτος. «Δεν θα ερχόμαστε εδώ εάν δεν είχαμε συζητήσει πριν με τις κρατικές υπηρεσίες» αναφέρει και υπογραμμίζει τις καλές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας.

kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου