.

Στην τελική ευθεία οι 200 πρώτες απολύσεις στη ΔΕΗ

Στην τελική φάση βρίσκεται η επεξεργασία της ρύθμισης για την αποχώρηση 200 περίπου εργαζομένων προχωρημένης ηλικίας από τη ΔΕΗ, κίνηση που θα ανοίξει και επίσημα ένα θέμα – ταμπού στο χώρο των ΔΕΚΟ τις τελευταίες δεκαετίες.

Αν και οι απολύσεις είχαν προσωρινά παγώσει έπειτα από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, εντούτοις τις τελευταίες εβδομάδες οι υπηρεσίες της ΔΕΗ συντάσσουν την τελική μορφή του σχεδίου, προκειμένου το αργότερο ως το τέλος του έτους να έρθει προς έγκριση στο διοικητικό της συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, η διάταξη θα προβλέπει καταγγελία των συμβάσεων εργασίας με βάση ηλικιακό «κόφτη», πιθανότατα τα 62 έτη για όσους εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις (διοικητικό προσωπικό), τα 65 έτη για τους διευθυντές, και τα 60 έτη για όσους απασχολούνται στα υπερβαρέα, δηλαδή σε ορυχεία και μονάδες.

Σε αυτά τα επίπεδα θα βρίσκεται το ηλικιακό όριο της ρύθμισης, που «πιάνει» γύρω στα 200 άτομα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες ασκήσεις, βάσει των οποίων κατεβάζοντας λίγο τον ηλικιακό «κόφτη», αυξάνεται και ο αριθμός του προς αποχώρηση προσωπικού.

Την στιγμή αυτή η ρύθμιση βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας, και ο στόχος είναι ως το τέλος του έτους να έχει εγκριθεί, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος. Τούτο σημαίνει ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις – 5% επί του συνολικού προσωπικού μιας επιχείρησης με πλαφόν τα 30 άτομα το μήνα – θα χρειασθούν γύρω στους επτά μήνες προκειμένου να αποχωρήσουν και τα 200 αυτά άτομα.

Η αλλαγή με το Μνημόνιο του 2012

Σημειωτέον ότι οι ΔΕΚΟ έχουν αποκτήσει ήδη από το 2012 τη δυνατότητα να απολύουν προσωπικό. Το Μνημόνιο νο. 2 (ν.4046/2012), μετέτρεψε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις ΔΕΚΟ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, προκειμένου να καταργηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης του προσωπικού, ώστε οι διοικήσεις των επιχειρήσεων να μπορούν ακριβώς να απολύουν ευκολότερα. Καταργώντας στην ουσία τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τότε, ο νόμος έδωσε την ευχέρεια στις διοικήσεις που θέλουν να απομακρύνουν ένα εργαζόμενο, να του καταγγείλουν τη σύμβαση, δυνατότητα όμως που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω του πολιτικού κόστους.

Έτσι, η άρση των ορίων ηλικίας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, είχαν σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι προχωρημένης ηλικίας να επιλέγουν για οικονομικούς λόγους, ακόμη και όταν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης, να παραμένουν στην εργασία. Πλέον, ΔΕΚΟ σαν τη ΔΕΗ απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων άνω των 60 ετών.

Στην πράξη μιλάμε για προσωπικό 60 ετών και άνω με τουλάχιστον 40 χρόνια στην επιχείρηση, που αν οι συμβάσεις δεν είχαν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, θα είχε αποχωρήσει εδώ και χρόνια με σύνταξη. Τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι το 2010 αποχώρησαν 2.500 άτομα, το 2011 έφυγαν 1.500, και έκτοτε ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων συρρικνώνεται συνεχώς πέφτοντας στα 600-700 άτομα ετησίως, με αποκορύφωμα την περυσινή χρονιά που δεν αποχώρησαν πάνω από 150.

Το θέμα των απολύσεων έχει και προφανείς πολιτικές διαστάσεις, γι’ αυτό και εκτιμάται πως αμέσως μόλις οι υπηρεσίες της ΔΕΗ ετοιμάσουν τη σχετική ρύθμιση, ο επικεφαλής της Μανώλης Παναγιωτάκης θα ενημερώσει τον πολιτικό του προϊστάμενό Γιώργο Σταθάκη. Αν και ουδείς μπορεί να προδικάσει τη στάση του υπουργού, η εκτίμηση είναι ότι η κίνηση της ΔΕΗ δεν θα συναντήσει μεγάλα εμπόδια, χώρια που θα μπορούσε να παρουσιαστεί και ως αποχώρηση κοινή συναινέσει.

Πηγή: Liberal.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου