.

Αποφασίζεται σήμερα η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και η διχοτόμηση της ΔΕΠΑ

Καθοριστικές εξελίξεις για το μέλλον της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, σηματοδοτούν οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δυο εταιριών που συγκαλούνται σήμερα Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου.
Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ αποφασίζει  την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid και η ΓΣ της ΔΕΠΑ αποφασίζει την απόσχιση του κλάδου διανομής από τη μητρική εταιρία. 
Η συνέλευση της ΔΕΗ καλείται να εγκρίνει την ανάδειξη της State Grid σε προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ και παράλληλα να εγκρίνει τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών με την κινεζική εταιρία.
Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για τα οποία θα απαιτηθούν επίσης αποφάσεις από την γενική συνέλευση είναι τα εξής:
Έγκριση πώλησης του 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ
Έγκριση της Εισφοράς 51% στην Εταιρία Συμμετοχών 
Έγκριση της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με σκοπό τη σε είδος διανομή στους μετόχους της ΔΕΗ και μεταβίβαση, συνεπεία της ως άνω διανομής, σους υφιστάμενους μετόχους της των μετοχών που κατέχει στην εταιρία Συμμετοχών.    

Αλλάζει πλήρως η εικόνα της ΔΕΠΑ

Και ενώ η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ φαίνεται να προχωρεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα δύσκολα για τη ΔΕΠΑ μόλις αρχίζουν. 
H σημερινή γενική συνέλευση καλείται να αποφασίσει την απόσχιση του Κλάδου Διανομής Αερίου από την εταιρία και προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μία 100% θυγατρική, μία νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, στην οποία θα ενταχθούν τα νέα δίκτυα διανομής αερίου -όποτε αυτά γίνουν-σε νέες αστικές περιοχές όπως η Χαλκίδα, η Λαμία, η Θήβα, η Λειβαδιά κλπ  - καθώς και τα μερίδια που διαθέτει σήμερα η ΔΕΠΑ στις υπό σύσταση νέες Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. 
Οι νέες ΕΔΑ είναι οι εταιρίες που θα προκύψουν από τη διάσπαση των υφιστάμενων Εταιριών Παροχής Αερίου στις τρεις περιοχές, σε εταιρίες εμπορίας, οι νέες ΕΠΑ και σε Εταιρίες Διανομής. 
Η νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα είναι πλήρως λειτουργικά και διοικητικά διαχωρισμένη από τη μητρική ΔΕΠΑ, η οποία δεν θα έχει λόγο ούτε στην επιλογή της διοίκησης της θυγατρικής. 
Η μητρική ΔΕΠΑ - η εταιρία που θα μείνει  μετά την απόσχιση του κλάδου Διανομής- θα ασχολείται με την προμήθεια, την εμπορία αερίου, τις διεθνείς συμβάσεις κλπ και στόχος των δανειστών, είναι η απόσυρση της νέας ΔΕΠΑ από την εμπορία στη λιανική, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκχωρήσει, το μερίδιό της στις νέες ΕΠΑ.
Σήμερα η ΔΕΠΑ κατέχει το 51% των μετοχών των υφιστάμενων ΕΠΑ, των τριών εταιριών που διαχειρίζονται τα δίκτυα πόλης ασκώντας και εμπορία  αερίου στη λιανική αγορά Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. 
Το υπόλοιπο 49% και το μάνατζμεντ ανήκει στη Shell στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΝΙ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. 

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου