.

Η Eurelectric υιοθετεί τη θέση της Ελλάδας και πέντε ακόμη κρατών για τα δικαιώματα εκπομπών

Όμιλος έξι ευρωπαϊκών κρατών (Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία) έπεισε την Eurelectric να υιοθετήσει τη θέση ότι τα κράτη με παραγωγή άνθρακα θα πρέπει να αποζημιώνονται στα πλαίσια του αναθεωρημένου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (ETS) για τα αυξημένα κόστη που θα επωμισθούν, όπως ανακοίνωσε χθες ο σύνδεσμος ηλεκτροπαραγωγών της Πολωνίας (PKEE).

Το παραπάνω θέμα συζητήθηκε στις 17 Νοεμβρίου στη σύνοδο της Eurelectric, η οποία περιλαμβάνει μέλη από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Θυμίζουμε, ότι στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ώστε να έχει επαφές σχετικά με την εξασφάλιση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών.

Ο ΡΚΕΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκε και πάλι η ανάγκη μείωσης του αριθμού των προσφερόμενων δικαιωμάτων εκπομπών ώστε να στηριχθεί η τιμή τους. Ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό πράξη είναι μέσω του διπλασιασμού των δικαιωμάτων που θα ενταχθούν στο λεγόμενο αποθεματικό σταθερότητας, με παράλληλη μείωση των δικαιωμάτων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Σύμφωνα με τον ΡΚΕΕ, το αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας του "ομίλου των έξι" ήταν η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης θέσης από την Eurelectric, με την οποία εκφράζεται η ανάγκη για παράλληλη αναλογική αύξηση των μηχανισμών αντιστάθμισης. Έτσι, προτείνεται η αύξηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών αναλογικά με τις πρόσθετες δαπάνες για την αγορά ακριβότερων δικαιωμάτων και την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η θέση αυτή αναμένεται επισήμως να δημοσιευθεί πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Eurelectric, Χανς Τεν Μπέργκε, δήλωσε στο Euractiv ότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις ΑΠΕ. Για αυτό στη Eurelectric πιέζουμε για μια εξισορρόπηση του ETS και για περιορισμό των δικαιωμάτων εκπομπών στην αγορά, ώστε να εξασφαλίσουμε μια κατάλληλη τιμή ρύπων. Όταν υπάρξει αυτή η τιμή, δεν θα χρειάζονται πια κίνητρα για τις ΑΠΕ - θα είναι ξεκάθαρα πιο ανταγωνιστικές από το αέριο ή τον άνθρακα".

Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά με την κατάσταση στη Γερμανία τα εξής:

"Αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανό τον άνθρακα αντί να τον σταματήσει, μέσω των στρατηγικών αποθεμάτων. Γιατί το κάνει αυτό η γερμανική κυβέρνηση; Διότι φοβάται ότι θα χάσει τις ισορροπίες, άρα διατηρεί σε εφεδρεία τον άνθρακα. Αν δεν το έκανε αυτό, τότε το επενδυτικό κλίμα για τις ΑΠΕ θα ήταν πολύ καλύτερο".

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου