.

Γεγονός η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Θέμα ημερών είναι πλέον η σύνδεση της Πάρου και της Σύρου με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, μέσω του Λαυρίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η διασύνδεσή τους θα ηλεκτρισθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Έτσι, θα ξεκινήσει η ολοκλήρωση της Α’ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων από τον ΑΔΜΗΕ, καθώς σε λίγες εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα μέσα στον Φεβρουάριο, θα ηλεκτρισθεί και η σύνδεση της Μυκόνου, που επίσης προβλέπεται σε αυτό το στάδιο του project του ΑΔΜΗΕ.

Το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα εξασφαλίσει την αξιόπιστη, οικονομική και επαρκή τροφοδότηση των νησιών Σύρου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου και Νάξου με ηλεκτρική ενέργεια για τα προσεχή 30 - 40 χρόνια.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί το κόστος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των νησιών, αφού ουσιαστικά θα σταματήσουν να λειτουργούν οι πετρελαϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που παράλληλα σημαίνει και περιβαλλοντικό όφελος.
Από την άλλη πλευρά, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά το σημαντικό δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά.

Προώθηση των έργων της δεύτερης φάσης

Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ «φουλάρει» τις μηχανές, ώστε να δρομολογηθούν τα έργα που προβλέπονται στη Β’ φάση του έργου, για τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο με σκοπό να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές οδοί μεταφοράς και να μην διακοπεί η τροφοδοσία των νησιών στην περίπτωση που υπάρξει βλάβη σε κάποιο από τα προϋπάρχοντα καλώδια.
Έτσι, ήδη έχει ολοκληρωθεί η υποβολή προσφορών σε τρεις προκηρύξεις του Διαχειριστή για σημαντικά υποέργα που προβλέπονται στο επόμενο στάδιο.
Ένα από αυτά τα υποέργα αφορά τη μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή του υποσταθμού στη νήσο Νάξο, για το οποίο υποβλήθηκαν έξι προσφορές.
Τρεις προσφορές κατατέθηκαν για την αναβάθμιση και αντικατάσταση των υφιστάμενων διασυνδέσεων Άνδρος - Λιβάδι και Άνδρος - Τήνος, ενώ υπήρξαν δύο συμμετοχές για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων για τις διασυνδέσεις Πάρος – Νάξος και Νάξος – Μύκονος.
Το έργο θα αποπερατωθεί με την ολοκλήρωση της Γ’ φάσης, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η πόντιση και του δεύτερου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου για ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία της τροφοδοσίας των νησιών.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου