.

Παρέμβαση ΕΒΙΚΕΝ: Το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης να πληρωθεί από τους επενδυτές ΑΠΕ και όχι από τους καταναλωτές

Η αφορμή δόθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ΑΔΜΗΕ για τις χρεώσεις συστήματος, ωστόσο η παρέμβαση που έκανε η ΕΒΙΚΕΝ είχε αρκετές σημαντικές ειδήσεις. Ο λόγος για την επίσημη θέση που πήραν οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας για τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς.

Η ΕΒΙΚΕΝ λοιπόν παρεμβαίνει σε σχέση με το κόστος των έργων που περιέχονται στο 10ετές πρόγραμμα επενδύσεων υψηλού προϋπολογισμού και ειδικότερα στο έργο της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

“Μια τέτοια επένδυση, ύψους άνω του ενός δις ευρώ, πρέπει να καλυφθεί πρωτίστως από τους ωφελούμενους επενδυτές ΑΠΕ. Δεν είναι δυνατόν το κόστος αυτό να επωμιστούν αποκλειστικά και στο σύνολό του οι καταναλωτές, ωσάν να μην υπάρχουν άλλοι άμεσα ωφελούμενοι από το εν λόγω έργο” υπογραμμίζει η ΕΒΙΚΕΝ.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας το φορτίο βάσης του νησιού θα καλύπτεται από τη μικρή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου και είναι προφανές ότι η διαστασιολόγηση της διασύνδεσης σε 750 - 1000MW βασίστηκε στη δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης ΑΠΕ στο νησί με προφανές υπερβολικά υψηλό όφελος για τους υποψήφιους επενδυτές εάν λάβουμε υπόψη τις υποχρεώσεις τους στις παλαιές άδειες παραγωγής.

Να εκσυγχρονιστούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής τους, οι βιομηχανίες στέκονται στο γεγονός ότι ακόμη και σήμερα τα βασικά τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των βιομηχανικών καταναλωτών, δεν είναι προσαρμοσμένα στη μεθοδολογία που προτείνεται από τον ΑΔΜΗΕ. Ειδικότερα όπως αποκαλύπτει η ΕΒΙΚΕΝ τα τιμολόγια της ΔΕΗ εφαρμόζουν ζώνες αιχμής που πλέον δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική καμπύλη του φορτίου συστήματος. Η πλειοψηφία των τιμολογίων της ΔΕΗ αντιμετωπίζει ως ώρες αιχμής τη ζώνη 10.00- 14.00 τις καθημερινές κάτι που δεν υφίσταται τα τελευταία 6 έως 7 χρόνια λόγω της μεγάλης εισόδου των ΑΠΕ που πρακτικά έχει εξαφανίσει τη λεγόμενη πρωινή αιχμή.

Επομένως όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ προκειμένου να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της μεθοδολογίας του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει η ΡΑΕ να διασφαλίσει ότι και οι προμηθευτές και κυρίως η ΔΕΗ να την υιοθετήσει και να εναρμονίσει τα τιμολόγιά της με τη ζώνη αιχμής της μεθοδολογίας του ΑΔΜΗΕ.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου