.

Οι πέντε λόγοι πίσω από την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη ΔΕΗ - Επενδύσεις 700 εκ. στην 5ετία και 3 GW ως το 2035

Οι αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα αλλά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που δημιουργεί νέα δεδομένα για τη ΔΕΗ βρίσκονται πίσω από την απόφαση της ΔΕΗ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα για απορρόφηση της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Όπως δήλωσε ο Μ. Παναγιωτάκης στην Καθημερινή η προοπτική της συγχώνευσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη μητρική εταιρεία σηματοδοτεί πλήρη αναπροσανατολισμό της δραστηριότητας της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το business plan που εκπόνησε η McKinsey για τη ΔΕΗ, οι πέντε βασικότεροι λόγοι που υπαγορεύουν τη στροφή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι:
Το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας δίνει ολοένα μεγαλύτερη έμφαση στις ΑΠΕ και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί
Οι ΑΠΕ αναμένεται στο μέλλον να αναδειχθούν ως η πιο ανταγωνιστική τεχνολογία μεταξύ των νέων έργων
Τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας θα παραμένουν ελκυστικά ανεξάρτητα από το σύστημα πληρωμής τους (περιλαμβανομένων των δημοπρασιών ισχύος αλλά και των εμπορικών συμφωνιών)
Η ΔΕΗ θα είναι εκτεθειμένη από τις διακυμάνσεις της χονδρικής στη λιανική, εξέλιξη που δημιουργεί την ανάγκη για αντιστάθμιση κινδύνου χρησιμοποιώντας εργαλεία της αγοράς αλλά και πάγια παραγωγής
Για να εξισορροπηθεί η ανοιχτή θέση της ΔΕΗ στη λιανική θα χρειαστούν περίπου 2 έως 2,5GW ΑΠΕ μέχρι το 2030 - 2035

Να σημειωθεί ότι το επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο ουσιαστικά θέτει σε εφαρμογή με τις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτάκης προβλέπει ότι εντός του 2018 θα προχωρήσουν οι αλλαγές στη δομή και τη διοίκηση της ΔΕΗΑΝ και ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί το αναλυτικό σχέδιο , το pipeline των έργων, οι απαιτήσεις για την εφαρμογή του, οι ανάγκες σε επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα καθοριστούν οι χάρτες των έργων, τα σχέδια εργασίας και οι ομάδες εφαρμογής, ενώ η υλοποίηση του σχεδιασμού θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2019, αφού προηγουμένως εγκριθεί το business plan από το ΔΣ της ΔΕΗ τον Ιανουάριο.
Τα βασικά σημεία του επιχειρησιακού πλάνου της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με την πρόταση της McKinsey είναι:
Ανάπτυξη 2-2.5 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030 - 2035
Αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ από 3% σε 10% μέχρι το 2022, με τη ΔΕΗ να καλύπτει περίπου το 25% της νέας δυναμικότητας ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί στο σύστημα
Αύξηση των λειτουργικών κερδών EBITDA από τις ΑΠΕ κατά 73 έως 84 εκ. ευρώ μέχρι το 2022
Επανατοποθέτηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ως προς την ιδιοκτησιακή δομή, τις δυνατότητες κλπ
Δημιουργία ομάδας εργασίας εντός της ΔΕΗΑΝ η οποία θα ξεκινήσει να επικυρώνει και να εξειδικεύει συγκεκριμένα project
Σύμφωνα με το πλάνο, που είχε αποκαλύψει το Energypress, η ανάπτυξη της ΔΕΗΑΝ προβλέπεται να γίνει όχι μόνο με έργα ιδιοκτησίας της ΔΕΗ αλλά και με έργα στα οποία συμμετέχει η θυγατρική της ΔΕΗ με άλλους εταίρους.
Σε ό,τι αφορά την προσεχή πενταετία μέχρι το 2022 η ΔΕΗ θα επενδύσεις 700 εκ. ευρώ και στοχεύει να καλύψει το 25% της νέας ισχύος που θα προστεθεί στο σύστημα μέσω των δημοπρασιών. Συγκεκριμένα το πλάνο ανά έτος προβλέπει:
2018 40 MW έργα της ΔΕΗ και 75 MW έργα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ
2019 125 MW έργα της ΔΕΗ και 225 MW έργα τη συμμετοχή της ΔΕΗ
2020 220 MW έργα της ΔΕΗ και 400 MW έργα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ
2021 145 MW έργα της ΔΕΗ και 265 MW έργα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ
2022 85 MW έργα της ΔΕΗ και 155 MW έργα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ
Για το διάστημα έως το 2030, εάν η ΔΕΗ θέλει να καλύψει πλήρως την έκθεσή της στη λιανική αγορά θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις ανά κατηγορία:
Φωτοβολταϊκά ισχύος 2,2 - 2,0GW με ύψος επένδυσης 1,5 έως 2 δις ευρώ:
Αιολικά 1,4- 1,9 GW με ύψος επένδυσης 1,8 - 2,4 δις ευρώ
Βιομάζα 0,6 - 0,8GW με ύψος επένδυσης 1,5 - 2,1 δις ευρώ
ΜΥΗΣ 1 - 1,3 GW με ύψος επένδυσης 1,9 - 2,6 δις ευρώ
Γεωθερμία 0,5 έως 0,7GW με ύψος επένδυσης 2,4 έως 3,2 δις

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου