Δεν υφίσταται πλέον θέμα ομοσπονδιοποίησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
6 Ιουν 2013
Εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου.
Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, αναφερόμενος όσα μεσολάβησαν με το «σχέδιο Αθηνά», σημείωσε ότι «έκλεισε μία περίοδος αναταραχής, που κακώς δημιουργήθηκε, παρ’ όλα αυτά η ευτυχής κατάληξη να διατηρηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είναι αναμφισβήτητα ένα θετικό αποτέλεσμα για την περιοχή». Παραδέχτηκε πάντως ότι «ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος και είναι διαρκής αυτός ο κίνδυνος, στις συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας που βρίσκεται η χώρα να μείνει η Περιφέρεια χωρίς έναν από τους βασικούς της αρωγούς, στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής». Ξεκαθάρισε ότι «δεν υφίσταται θέμα ομοσπονδιοποίησης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ». Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα και αναφέρθηκε στην πρόβλεψη που είχε κάνει στον στρατηγικό σχεδιασμό η Διοικούσα Επιτροπή για μία Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, που θα λειτουργούσε ως μία γέφυρα μεταξύ της Πολυτεχνικής και Παιδαγωγικής Σχολής, αλλά δυστυχώς αυτό για διάφορους λόγους δεν έγινε. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως «όταν θα αποκατασταθεί η λειτουργία της χώρας θα μπορούμε να ευελπιστούμε στην καλύτερη λειτουργία του Πανεπιστημίου».
Σύμφωνα με το πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγκροτείται γύρω από δύο πόλους: ο ένας είναι στην Κοζάνη με την Πολυτεχνική Σχολή και ο άλλος στη Φλώρινα με την Παιδαγωγική Σχολή. Υπάρχει και μία τρίτη σχολή που προβλέπεται, είναι η Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία όμως είναι ατελής, καθώς αποτελείται από ένα τμήμα με τρία άτομα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η σχολή αυτή θέλει πολύ μεγάλη υποστήριξη και με πολύ δυσκολία θα μπορέσει να ολοκληρωθεί.
Για τον αριθμό εισακτέων, σύμφωνα με τον Θ. Χατζηπαντελή, «φημολογείται ότι θα υπάρχουν 400 νεοεισαχθέντες στα δύο τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, πράγμα το οποίο κάνει απαγορευτική τη λειτουργία τους, καθώς είναι αδύνατο να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα με 200 φοιτητές το καθένα. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τόσους εισακτέους, πρέπει να έχουν τις ίδιες δαπάνες που έχουν τα αντίστοιχα τμήματα είτε του Μετσόβιου, είτε του Πολυτεχνείου Θράκης κ.λ.π., τα οποία λειτουργούν με τετραπλάσιο και πενταπλάσιο προσωπικό, άρα πρέπει τουλάχιστον να αποκατασταθεί μία ισορροπία για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Ελπίζω να μη γίνει τελικά αυτή η αύξηση και να παραμείνουμε στις προτάσεις που είχαμε κάνει στο υπουργείο Παιδείας».
Το δεύτερο μεγάλο θέμα – κατά τον πρόεδρο της Διοικούσας – είναι αυτό της Σχολής Διά Βίου Μάθησης. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουμε ετοιμάσει πλήρως το σχέδιο και θα το υποβάλουμε στο υπουργείο, ελπίζοντας ότι θα μπορούμε να έχουμε από Σεπτέμβριο μία Σχολή Διά Βίου Μάθησης. Είπε μάλιστα, με αφορμή την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Περιφέρεια Σαξωνίας, η Σχολή Διά Βίου Μάθησης είναι ένα κεντρικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Επίσης, ο Θ. Χατζηπαντελής αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας συγχρόνως από το υπουργείο Παιδείας να προκηρύξει τις θέσεις των επιτυχόντων καθηγητών, λέγοντας ότι οι δύο σχολές Πολυτεχνικής και Παιδαγωγικής, που είναι και οι πυλώνες του Πανεπιστημίου, χρειάζονται τουλάχιστον από 12 καθηγητές.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ύπαρξη τριών επωνύμων εδρών, που χρηματοδοτούνται από τη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι το μοναδικό στη Ελλάδα με τέτοιου είδους σχολές. Πρόκειται για δύο έδρες που αναφέρονται σε θέματα διαχείρισης ενέργειας και για μία έδρα με αντικείμενο καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και συνεργασιών. Είπε ότι ενόψει της αναταραχής με το σχέδιο «Αθηνά» και μπροστά στο ενδεχόμενο που υπήρχε για κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είχε «παγώσει» η υπόθεση, αλλά τώρα επανέρχεται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
Δημοσίευση σχολίου