Αγωγή σε βάρος της ΓΕΝΟΠ κατέθεσε η ΔΕΗ
Αγωγή σε βάρος της ΓΕΝΟΠ κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη, η ΔΕΗ στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η αγωγή προβάλλει ως αίτημα να χαρακτηρισθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ.
Η προσφυγή θα συζητηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η ΓΕΝΟΠ, όπως είναι γνωστό, ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που συζητείται από χθες στη Βουλή, έχοντας προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από σήμερα τα ξημερώματα.
Εν τω μεταξύ, «πορτοκαλί συναγερμό» κήρυξε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, θέτοντας, παράλληλα, το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή του προέδρου του Διαχειριστή Γ. Γιαρέντη προς τη ΔΕΗ επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα ευστάθειας θα πρέπει να εξασφαλιστεί παραγωγικό δυναμικό ύψους 3.230 μεγαβάτ κατανεμημένο ως εξής ανά γεωγραφική περιοχή:
Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη): Θερμική Ισχύς:1300 MW, Υδροηλεκτρική Ισχύς:550 MW.
Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος): Θερμικη Ισχύς:600 MW , εκ των οποίων 255 MW στην Πελοπόννησο, Υδροηλεκτρική Ισχύς :100 MW , εκ των οποίων 60 MW στην Πελοπόννησο.
Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία): Υδροηλεκτρική Ισχύς :750 MW.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περιοδικές διακοπές τροφοδότησης καταναλωτών, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής των φορτίων (7-10 το βράδυ).
Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης, Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης υφίσταται «όταν ανακύπτει πρόβλημα που θέτει ή ενδέχεται να θέσει, για οποιοδήποτε λόγο, το Σύστημα ή το Δίκτυο σε σοβαρό κίνδυνο ή να επηρεάζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών ή να επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία της Διαδικασίας Κατανομής».
Ο πορτοκαλί συναγερμός είναι το πρώτο στάδιο που ενεργοποιείται σε περίπτωση που η πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος είναι αυξημένη ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν από τις κανονικές τιμές. Ακολουθεί ο κόκκινος συναγερμός όταν πιθανολογείται άμεση αδυναμία κάλυψης του φορτίου και ο μπλε σε περίπτωση μερικής ή γενικής διακοπής λειτουργίας του Συστήματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσίευση σχολίου