.

Παραμερίζοντας τις λογικές των μηχανισμών (Πάρις Κουκουλόπουλους στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής)

Το ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση κέρδισε ένα μεγάλο ΣΤΟΊΧΗΜΑ, το στοίχημα των πολιτικών πρωτοβουλιών για να ενώσουμε τους Ελληνες και να ανασυγκροτήσουμε εκ βάθρων τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που δε νοείται χωρίς το ΠΑΣΟΚ.

Πιστεύω βαθιά στην ανάγκη ιδρυτικού γεγονότος για τη δημοκρατική παράταξη, την Κεντροαριστερά, την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία. Σε αυτό το ιδρυτικό γεγονός θέση έχουν όλα τα κόμματα, οι κινήσεις, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες που κινούνται ιδεολογικοπολιτικά στον ίδιο χώρο. Θέση έχουν επίσης οι δυνάμεις της παράταξης στα συνδικάτα, τους συνεταιρισμούς, τα επιμελητήρια.Η πλειοψηφία όμως ενός τέτοιου Συνεδρίου μπορεί να αναζητηθεί στους εκλεγμένους και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης στις πρόσφατες εκλογές, γιατί εκείνοι έχουν ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση. Είναι το δικό μας «Επινέ», με την κοινωνία μπροστά. Με τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι να είναι επιφυλακτικοί αποφασίσαμε στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουμε σε Συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όλους.

Η πρότασή μου για το Συνέδριό μας τον Οκτώβριο είναι να πάρει το χαρακτήρα Συνέλευσης Αντιπροσώπων των δημοκρατών πολιτών, παραμερίζοντας τις λογικές των μηχανισμών.Από τώρα μέχρι το Συνέδριο αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη εθνική διαπραγμάτευση, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και άρα με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, να αποκαταστήσουμε την εθνική ενότητα.

Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και είναι μια περίοδος που – μετά από τόσες θυσίες – η πατρίδα μας, η κοινωνία της και ο λαός της, είναι βαθιά τραυματισμένοι, βαθιά πληγωμένοι. Οποιος έχει επίγνωση των θυσιών των συμπατριωτών μας και σέβεται τις θυσίες που έχουν κάνει, πιστεύω ότι πρέπει να σταθεί με προβληματισμό πριν πει το «ναι» ή το «όχι» σε αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι είναι η κεντρική προτεραιότητα της χώρας: Η πατρίδα μας πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση και οι Ελληνες πρέπει να ενωθούμε ξανά.

Και βέβαια ένας λαός και μια κοινωνία δεν ενώνεται παρά μόνον αν υπάρχει ελπίδα, αν υπάρχει προσδοκία και καθαρή στόχευση. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ανάγκης έχει αυτή την αποστολή αλλά και η αντιπολίτευση οφείλει να συμβάλει με τη στάση της σ’ αυτήν την εξέλιξη. Ετσι αντιλαμβάνομαι το σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η κάλπη είχε μηνύματα για όλους μας αλλά δεν έθεσε ζητήματα σταθερότητας. Το βασικότερο όμως μήνυμα της κάλπης είναι ότι οι πολίτες δε θέλουν πόλωση και μονοκομματικές κυβερνήσεις, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας. Η δημόσια συζήτηση είναι χρήσιμο να επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος, και όχι σε σενάρια πρόωρων εκλογών.

Μετά την επίτευξη όμως πρωτογενούς πλεονάσματος, μία προτεραιότητα υπάρχει και δεν είναι άλλη από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Υπάρχει ελπίδα;

Πιστεύω βαθιά ότι πουθενά αλλού, σε κανέναν άλλο τομέα κυβερνητικής πολιτικής, όπως η γεωργική ανάπτυξη, δεν αποτυπώνεται τόσο ανάγλυφα και η ίδια η κρίση και τα αίτιά της, αλλά και η βασιμότητα της ελπίδας και της προσδοκίας που μπορούμε και πρέπει να έχουμε ως Ελληνες.

Η αντίστροφη πορεία δύο συγκεκριμένων δεικτών, της υπερσυγκέντρωσης πλούτου δύναμης και ανθρώπων σε έναν τόπο στην Αθήνα και η συρρίκνωση της συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο εθνικό ΑΕΠ τα προηγούμενα 20 χρόνια, είναι η επιτομή της κρίσης και ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πρωτογενή τομέα είναι η πιο βάσιμη, η πιο συγκεκριμένη ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Με αυτήν την οπτική, η νέα ΚΑΠ είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς έχουν διασφαλιστεί κονδύλια ύψους 20 δισ. ευρώ. Η νέα ΚΑΠ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δόση «οξυγόνου» για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια και πρέπει να την αξιοποιήσουμε σωστά. Ηλικιακή ανανέωση, δυνατές και σοβαρές συλλογικές οντότητες (υγιείς συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), αξιόπιστο σύστημα παροχής συμβουλών είναι μεγάλα στοιχήματα εν όψει της νέας ΚΑΠ. Το πιο μεγάλο όμως είναι να αλλάξουμε όλοι μας νοοτροπία. Αντί να μετράμε πόσα παίρνουμε, ας αρχίσουμε να συζητάμε τι τα κάνουμε αυτά που παίρνουμε. Με αυτές τις θέσεις αλλά και ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των καυτών θεμάτων του κόστους παραγωγής, της ρευστότητας και της φορολογίας, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση με τους Ελληνες αγρότες αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου