Σειρά τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
4 Ιουλ 2014
Τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γ.Μανιάτης, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των εργαζομένων και να καθησυχάσει να τις τοπικές κοινωνίες.
Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι το σύνολο των εσόδων από την αποκρατικοποίηση θα πάει στη ΔΕΗ, οι οικονομικές προτάσεις πρέπει να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση για πέντε χρόνια και οι κάτοικοι κοντά στις μονάδες θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν προσλήψεις λόγω εντοπιότητας.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, μετά την απόσχιση, θα είναι ανάλογη του προφίλ της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ «ιδίως από άποψη οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά κατηγορία πελατών», δηλαδή δεν θα δοθεί στη «μικρή» ΔΕΗ το «φιλέτο» του πελατολόγιου της ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι:
- Θα είναι διασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
- Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις.
- Θα υπάρχουν οι προτεραιότητες και ωφελιμότητες των τοπικών κοινωνιών.
- Αυτό που θα δοθεί στη «μικρή ΔΕΗ» θα είναι αναλογικό κατά 30%, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο προσοδοφόρο.
- Οι πελάτες θα πάνε υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες στη «μικρή ΔΕΗ» και αμέσως μετά θα μπορούν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν είτε να πάνε στη «μεγάλη ΔΕΗ».
- Θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η πολιτική του κοινωνικού τιμολογίου είναι απόλυτα αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της ΔΕΗ. Όπως είπε, ήδη έχουν ενταχθεί 550.000 ελληνικές οικογένειες, ενώ έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου πιθανόν να φθάσουν τις 750.000.
- Διασφαλίζονται απολύτως τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών εκεί όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ.
- Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αναλογικό τρόπο, το τοπικό ανταποδοτικό τέλος και στη «μικρή ΔΕΗ».
- Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις με το μέτρο της εντοπιότητας.
Διαβάστε όλες τις τροπολογίες
Ως εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών με διασφαλισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ.
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και παρουσία των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων κοινωνικών φορέων ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε ανοιχτός σε θετικές προτάσεις.
«Όσες από αυτές μπορούν να υιοθετηθούν, θα υιοθετηθούν», είπε, ενώ άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, που απορρίπτει το επίμαχο νομοσχέδιο (το οποίο θα ψηφιστεί από το α’ θερινό τμήμα την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου, για επιχειρήματα «που ξεπερνούν την πραγματικότητα και τα όρια δημαγωγίας».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος επικαλέστηκε το μείζον θέμα της ενεργειακής ασφάλειας που απασχολεί την ΕΕ, η οποία προσπαθεί να επιλύσει πάνω σε τρεις πυλώνες: την ενεργειακή απεξάρτηση από τρίτες χώρες, την ενίσχυση των υποδομών μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων (αγωγοί αερίου, ηλεκτρική διασύνδεση), την απελευθέρωση της αγοράς για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών με φτηνότερες τιμές στους καταναλωτές.
Όσον αφορά την ΔΕΗ είπε ότι είχε δυο δρόμους: είτε να πουλήσει το ποσοστό ή μέρος που κατέχει το δημόσιο, είτε να ομοιογενοποιηθεί ένα μέρος του παραγωγικού δυναμικού της και όλο ως πακέτο να βγει στην αγορά.
Ο κ. Μανιάτης εξήγησε ότι στην πρώτη περίπτωση ήταν βέβαιο ότι τα έσοδα θα πήγαιναν στο ελληνικό δημόσιο και η ΔΕΗ δεν θα εισέπραττε τίποτα. Αλλά με την «μικρή» ΔΕΗ, όπως διευκρίνισε, το σύνολο των εσόδων θα ενισχύσει την ΔΕΗ.
«Μιλούμε για αυτό που έχει γίνει ήδη σε 19 χώρες από τις 28 της ΕΕ», τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο είναι να μην υπάρχει μια εταιρεία με δεσπόζουσα θέση, αλλά δυο και τρεις εταιρείες που θα κατέχουν υψηλά ποσοστά και στην παραγωγή και στην διανομή ενέργειας για να υπάρχει ανταγωνισμός.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι αυτό που θα δοθεί στην «μικρή» ΔΕΗ «είναι αναλογικά το ίδιο ποσοστό 30% ούτε πιο προσοδοφόρο ούτε λιγότερο από το υπόλοιπο 70%» που θα παραμείνει στην ΔΕΗ.
Ενώ ενημέρωσε ότι οι πελάτες θα υποχρεωθούν υποχρεωτικά για 4 μήνες να μετακινηθούν στην «μικρή» ΔΕΗ, όμως μετά θα ισχύσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ΔΕΗ ως brand name θα έχει προτεραιότητα στις επιλογές των πελατών.
Ακόμα, διευκρίνισε ότι τα έσοδα από την πώληση δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στην ΔΕΗ. «Την ιδιωτικοποίηση θα την κάνει η ίδια η ΔΕΗ και όχι το ΤΑΙΠΕΔ», είπε, επισημαίνοντας ότι «η ρευστότητα της εταιρείας θα βελτιωθεί και η γενικότερη χρηματοδοτική της κατάσταση όπως και οι επενδύσεις της», αφού στην «μικρή» ΔΕΗ θα πάει και το 30% των χρεών της επιχείρησης.
Επίσης, είπε ότι «η "μικρή" ΔΕΗ θα πάρει μέρος των δανείων κατά την αναλογία του 30% και θα μειωθεί έτσι και το αντίστοιχο ρίσκο που έχει η ΔΕΗ από όσους δεν πληρώνουν».
Ο υπουργός ΠΕΚΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα θιγούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο», το οποίο, όπως είπε, «δεν είναι καθόλου πολιτική της ΔΕΗ αλλά απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης».
Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου οι οποίοι σήμερα είναι 550.000, λέγοντας ότι «διευρύναμε τα κριτήρια ένταξης σε προοπτική που πιθανά να φτάσει τους 700.000 δικαιούχους». Και όπως τόνισε «οι αποφάσεις αυτές θα συνεχίσουν να δεσμεύουν τον κάθε πάροχο και παραγωγό όπως και τον ιδιώτη που θα πάρει την "μικρή" ΔΕΗ».
Όσον αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν, είπε ότι «είναι απολύτως διασφαλισμένα», ενώ για την οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία επιλεγεί, θα προβλέπει ότι θα γίνονται προτάσεις πάνω από την λογιστική αξία της εταιρείας.
Διασφαλισμένα θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι και τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών, αφού όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης «η "μικρή" ΔΕΗ θα πληρώνει το τοπικό ανταποδοτικό τέλος (Φλώρινα, Κοζάνη, Αρκαδία) κατά το αναλογούν ποσοστό», ενώ ο νέος ιδιοκτήτης «θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με την σημερινή ΔΕΗ στα θέματα μετεγκατάστασης και απαλλοτριώσεων» και επιπλέον, οι απασχολούμενοι στις τοπικές μονάδες θα έχουν προτεραιότητα λόγω εντοπιότητας κατά την διαδικασία των προσλήψεων.
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Ακρωτηριασμός της εταιρείας»
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Στ.Ρέλιας είπε ότι το νομοσχέδιο «αφορά τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ που για 60 χρόνια προσφέρει ένα από τα βασικά κοινωνικά αγαθά» και προέβλεψε ότι «οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες».
Όπως υποστήριξε «η εμπειρία στον ευρωπαϊκό χώρο είναι αρνητική, καθώς όπου μπήκαν οι ιδιώτες είχαμε δραματική αύξηση των τιμολογίων». Ακόμη τόνισε ότι «δεν θα δημιουργήσει δυο εταιρείες αλλά θα σηματοδοτήσει την αρχή της αποδυνάμωσης της εταιρείας και την μείωση της αξίας των τεράστιων επενδύσεων που έχει κάνει».
«Το κράτος θα χάσει βασικές υποδομές στρατηγικού χαρακτήρα. Δεν υπάρχουν επενδυτές. Αυτό που θα γίνει θα είναι η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες χωρίς κανένα όφελος για την κοινωνία», πρόσθεσε.
Κατά της πώλησης της «μικρής» ΔΕΗ τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ.Σπιρτζής λέγοντας ότι το νομοσχέδιο «υποθηκεύει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». «Η ανεξαρτησία μιας χώρας έχει ως προϋπόθεση την ενεργειακή επάρκειά της», είπε και ζήτησε «την απόσυρση του επιζήμιου νομοσχεδίου», σημειώνοντας ότι μετά και την εκχώρηση του 60% του ΑΔΜΗΕ «η πολιτεία αποσύρεται και εγκαθίσταται μια ιδιότυπη ολιγαρχία».
Αντίθετοι με την «εκχώρηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα», όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, τάχθηκαν και άλλοι μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Γ.Καβαθάς, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ.Κατσιφάρας κ.ά.
Newsroom ΔΟΛ, in.gr
Δημοσίευση σχολίου