.

Αυτές είναι οι προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

Τέσσερις είναι οι επικρατέστερες προς πώληση λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς των αρμοδίων. Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι υπουργείο ΠΕΝ, ΡΑΕ και ΔEΗ φέρονται να καταλήγουν στις δυο μονάδες του Αμυνταίου, τη μονάδα Ι της Μελίτης και την άδεια κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας ΙΙ της Μελίτης.


Η συνολικής ισχύς των τεσσάρων μονάδων γύρω στα 1.260 MW αντιστοιχεί στο 38% της συνολικής εγκατεστημένης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ που μπορούν να λειτουργήσουν.
Οι υπόλοιπες είναι οι πέντε του Αγ Δημητρίου και οι ΙΙΙ και IV της Μεγαλοπολης συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW. Σημειώνεται ότι η ΔEΗ έχει στο δυναμικό της και την υπό κατασκευή Πτολεμαιδα V ισχύος 600 MW. 
Πληροφορίες του Euro2day.gr, αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι τέσσερις μονάδες θα πουληθούν μια μια ξεχωριστά ή ως αυτόνομοι ΑΗΣ δηλαδή ως ΑΗΣ Αμυνταίου και ως ΑΗΣ Μελίτης. Δεν αποκλείεται βέβαια να πουληθούν και μια μονάδα από τον έναν μαζί με μια από τον άλλον σταθμό. 
Ο ΑΗΣ Μελίτης είναι ο καλύτερος και πιο σύγχρονος σταθμός με λιγνίτη της ΔΕΗ, ενώ ο ΑΗΣ Αμυνταίου βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας μέχρι το 2019. Αν όμως γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις της τάξης των 100 με 120 εκατ. ευρώ μπορούν να προσαρμοστούν στις αυστηρές απαιτήσεις της ΕΕ και να πάρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η καταστροφή του ορυχείου του Αμυνταίου φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται με εφοδιασμό από το γειτονικό ορυχείο της Λακκιας, αλλά και με απόθεμα του Αμυνταίου που δεν έχει ανακατευτεί με αδρανή υλικά. 
Όπως και να χει η τελική λίστα θα καταρτιστεί στα τέλη του Ιουλίου, ενώ το market test του Οκτωβρίου ενδεχομένως να καθορίσει και τον τρόπο, τον συνδυασμό παραχώρησης των τεσσάρων μονάδων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου