.

Μητέρα των μαχών ο Άγιος Δημήτριος για τη ΔΕΗ - Η Κομισιόν βάζει πωλητήριο στο συγκρότημα

Την πόρτα για την πώληση του πλέον εμβληματικού σταθμού της ΔΕΗ, του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ανοίγει η απόρριψη από την Κομισιόν της «λίστας» που υποβλήθηκε από την ελληνική πλευρά προ δύο εβδομάδων.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το World Energy News, κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας είναι έτοιμο να μεταβεί μέσα στις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς με την DGcomp, ενώ η ΔΕΗ είναι έτοιμη να δώσει τη μητέρα όλων των μαχών για να μην μπει πωλητήριο στον ΑΗΣ Αγ. Δημήτριου που αποτελεί την ναυαρχίδα του λιγνιτικού της δυναμικού.

Η «λίστα» που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες απορρίφθηκε από την Κομισιόν, όπως ανεπισήμως έχει γίνει γνωστό, περιλαμβάνει τον ΑΗΣ Αμυνταίου και την μονάδα της Μελίτης Ι μαζί με την άδεια για την κατασκευή και δεύτερης μονάδας (Μελίτη ΙΙ).
Η εξέλιξη που είχε προεξοφληθεί από την αγορά ανατρέπει πλήρως το σχεδιασμό της ΔΕΗ και την υποχρεώνει να βάλει πωλητήριο σε μονάδες υψηλής απόδοσης και μακράς διάρκειας χρόνου ζωής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν περιορισμένο χρόνο λειτουργίας λόγω εκπομπών ρύπων και συγκεκριμένα 17.500 ώρες μέχρι το 2019. Είναι δε οι πλέον ταλαιπωρημένες λιγνιτικές μονάδες του δικτύου της ΔΕΗ, ενώ πρόσθετο πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού αποτελεί η κατολίσθηση του ορυχείου τροφοδοσίας του.
Σε ότι αφορά στη Μελίτη, η DGcomp φέρεται να μην συνυπολογίζει στην ποσόστωση του 40% την δεύτερη μονάδα, αφού τα προβλεπόμενα 450 MW δεν είναι καν εγκατεστημένα, αλλά απλώς αδειοδοτημένα.

«Κόκκινη γραμμή» ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Το υπουργείο Ενέργειας κλήθηκε από την Κομισιόν να υποδείξει νέες μονάδες.
Η ΔΕΗ που δεν ήταν ανυποψίαστη για τη στάση της DGcomp έχει εξετάσει σε συνεργασία με την McKinsey εναλλακτικά σενάρια στα οποία και θα ανατρέξει το υπουργείο.
Το συγκρότημα του Αγ. Δημητρίου περιλαμβάνει 5 μονάδες συνολικής ισχύος 1.456 MW.
Oι μονάδες Ι και ΙΙ ισχύος 275 MW εκάστη όπως και οι μονάδες ΙΙΙ και ΙV ισχύος 283 MW εκάστη έχουν χρόνο λειτουργίας μέχρι το 2020 και η μονάδα V με ισχύ 342 MW έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2040.
Μέχρι το 2020 ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 8,3 TWh ανά έτος και η πέμπτη μονάδα θα συνεχίσει να παράγει μέχρι το 2040 2,5 TWh ανά έτος.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο λιγνιτικό σταθμό που τον καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές και παράλληλα «κόκκινο πανί» για τη ΔΕΗ.
Παρ’ ότι για τη ΔΕΗ ο Άγιος Δημήτριος έχει τεθεί ως απόλυτη «κόκκινη γραμμή» στο εγχείρημα της αποεπένδυσης, οι εναλλακτικές που έχει μετά την απόρριψη της πρώτης «λίστας» είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Η μονάδα που η ΔΕΗ θα θυσίαζε μάλλον εύκολα αφού θα την απαλλάξει και από την υποχρέωση της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωσή της είναι η υπό κατασκευή μονάδα V της Πτολεμαϊδας.
Όμως, αφ’ ενός η παραχώρηση προϋποθέτει διευθέτηση δανειακών συμβάσεων και συμβάσεων ανάθεσης έργου, θέμα πολύπλοκο και αφ’ ετέρου κανένας επενδυτής δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αναλάβει το υπολειπόμενο κόστος κατασκευής, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.
Βάζοντας «νερό στο κρασί της» η ΔΕΗ θα έδινε προς πώληση τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης ισχύος 511 MW.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα πολιτικό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση (θα προκληθούν αντιδράσεις και σε ένα δεύτερο Νομό που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα), αλλά και ένα τεχνικό ζήτημα.
Οι δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης δουλεύουν με κοινές υποδομές με την μονάδα φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή.
Και οι δύο μονάδες έχουν διάρκεια ζωής μέχρι το 2025 σε αντίθεση με τον Αγ. Δημήτριο που η μία μονάδα έχει χρόνο ζωής μέχρι το 2040 ενώ με κάποιες επενδύσεις μπορεί να παραταθεί και ο χρόνος ζωής κάποιων μονάδων του πέραν του 2020.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η ΔΕΗ θα χρειαστεί να δώσουν μάχη για να κρατηθεί εκτός πωλητηρίου το συγκρότημα του Αγ. Δημητρίου.
Η υπόθεση μπαίνει σε μια νέα φάση, ιδιαίτερα κομβική και πολιτικά δύσκολα διαχειρίσιμη για την κυβέρνηση που μέχρι τώρα κινήθηκε στη γραμμή του «πουλάμε, αλλά όχι τα καλά μας κομμάτια».

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου