.

Καθυστερήσεις "μυρίζει" η υπόθεση λιγνίτες - Το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου και οι συζητήσεις με Βρυξέλλες

Καθυστερήσεις φαίνεται ότι φέρνουν οι επιφυλάξεις των Βρυξελλών στην υπόθεση λιγνίτη.
Με βάση το Μνημόνιο έπρεπε μέχρι τέλος Ιουλίου - δηλαδή ως και σήμερα- να είχε καταρτιστεί ο κατάλογος με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες. Δηλαδή να έχει πάρει έγκριση από τη DG Comp , ώστε τον Οκτώβριο να γίνει το market test που θα δείξει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αλλά η ελληνική πρόταση που βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στις Βρυξέλλες συναντά επιφυλάξεις, και ίσως χρειασθεί το μείγμα των προς πώληση μονάδων να αλλάξει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πάει χρονικά πίσω, το -ούτως ή άλλως δύσκολο να υλοποιηθεί- εγχείρημα.

Ένα εγχείρημα που καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι πιέζουν για την επιτάχυνση της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, όπως έγραψε πρόσφατα το energypress.

Το ζήτημα της επιτάχυνσης τέθηκε καθώς η DG Comp θα ήθελε η αποεπένδυση κατά 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ να επιτευχθεί πριν το 2020, την ώρα που βάσει του οδικού χάρτη που συνοδεύει τη λίστα με τις προς πώληση μονάδες, κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει αρκετά χρόνια αργότερα.

Οι αντιρρήσεις αυτές από μεριάς Βρυξελλών φέρνουν ενδεχομένως στο προσκήνιο και ανατροπές ως προς το τελικό μείγμα των μονάδων που θα χρειασθεί να πουληθούν.

Ένα ζήτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο συνάδει με το πνεύμα της συμφωνίας η πώληση μονάδων, όπως αυτή του Αμυνταίου, του οποίου η διάρκεια ζωής λήγει το 2020, και για να μπορέσει να λειτουργήσει για ακόμη 10-15 χρόνια χρειάζεται μια επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει σενάρια που θέλουν την Κομισιόν να ζητά την πώληση του σταθμού του Αγίου Δημητρίου (1.450 MW), τα οποία όμως διαψεύδονται τόσο από κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και από την ίδια την ΔΕΗ.

Από εκεί και πέρα, οι μονάδες της Μεγαλόπολης (511 MW), τροφοδοτούνται από κοίτασμα που δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ η υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας V, θεωρείται -τουλάχιστον από το ΥΠΕΝ- απαραίτητη για να διασφαλίσει την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ.

Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται σε κάθε τόνο ότι δεν συζητά καν για υδροηλεκτρικά, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην πρόταση που έχει τεθεί υπόψη της DG Comp.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου