"Κλείνουν" την αγορά λιανικής οι υψηλές τιμές στη δημοπρασία ΝΟΜΕ
Σε μη βιώσιμα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημοπρασίας ΝΟΜΕ, καθώς ο συνδυασμός της χαμηλής δημοπρατούμενης ποσότητας, με τις μεγάλες ανάγκες των προμηθευτών να εξασφαλίσουν ενέργεια σε “κλειδωμένη” τιμή, αποδείχθηκε … “εκρηκτικός”.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν πηγές των εταιρειών προμήθειας, με τις τιμές της χθεσινής δημοπρασίας τα περιθώρια για τους προμηθευτές είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα ενώ για κάποιους πελάτες υπάρχουν συμβόλαια σε τιμές χαμηλότερες.
Συγκεκριμένα τα 43 ευρώ του ΝΟΜΕ για τη μέση τάση οδηγούν σε κόστος χονδρικής, μαζί με τις λοιπές επιβαρύνσεις, περίπου στα 60,5 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν για κάποιους πελάτες έχουν κλειστεί συμβόλαια σε τιμές χαμηλότερες από την τιμή αυτή (60,5 ευρώ η μεγαβατώρα)
Αντίστοιχα για τη χαμηλή τάση, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, τα 43 ευρώ της δημοπρασίας οδηγούν σε κόστος χονδρικής, εάν περιληφθούν και οι λοιπές επιβαρύνσεις, περίπου στα 65 ευρώ, επίπεδο που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ.
Με τις τιμές αυτές και για τους επόμενους μήνες η αγορά κλείνει και δε θα εμφανίσει ούτε καν την αύξηση 1% που παρατηρείτο το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς με τιμές που ξεπερνούν τα 38 ευρώ η μεγαβατώρα, οι δυνατότητες ανάπτυξης πελατολογίου περιορίζονται δραστικά, πολώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τιμές στα 43 ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα επίπεδα των 43 ευρώ δυσκολεύουν ακόμη και για trading ενέργειας, όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στο διασυνοριακό εμπόριο, ιδιαίτερα όταν για πολλές ώρες η αγορά της Ιταλίας κινείται στα 40 ευρώ, ενώ ακόμη και στην Ουγγαρία οι τιμές βρίσκονται στα 38 ευρώ.
Δικαιώνονται οι Βρυξέλλες
Οι εξελίξεις έρχονται να δικαιώσουν, προς ώρας τουλάχιστον, την επιμονή της τρόικας (και συγκεκριμένα της Κομισιόν) για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων NOME. Αυτή η εξέλιξη μάλιστα (αύξηση των ποσοτήτων) θα έρθει ήδη από την επόμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου.
Εκεί, με βάση τα δεδομένα όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί, οι ποσότητες του δημοπρατούμενου ρεύματος θα είναι μεγάλες και συνεπώς είναι πολύ πιθανόν να δούμε την τιμή να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα με βάση τα τωρινά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί η συνολική ποσότητα που θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο θα είναι πάνω από 700 MWh/h, και αυτό γιατί:
• Καταρχάς ούτως ή άλλως για την τέταρτη δημοπρασία η ΡΑΕ είχε ορίσει αυξημένες – σε σχέση με τις άλλες τρεις δημοπρασίες του έτους – ποσότητες, δηλαδή 245 MWh/h.
• Σε αυτές θα προστεθεί το ποσοστό 4% που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, δηλαδή περίπου 220 MWh/h.
• Επιπλέον, θα προστεθούν οι ποσότητες που αφορούν το «πέναλτι» που έχει πλέον η χώρα μας, δεδομένου ότι δεν έπιασε κατά το review του Ιουνίου τους στόχους που έχει αναλάβει. Το «πέναλτι» αυτό υπολογίζεται σε περίπου 250 MWh/h.
Το άθροισμα των τριών παραπάνω ποσοτήτων οδηγούν σε ποσότητες περί τα 715 – 720 MWh/h.
Πρόκειται για μια σημαντική ποσότητα ρεύματος την οποία είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσουν οι εταιρείες προμήθειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους, τόσο για την εξυπηρέτηση του υπάρχοντος πελατολογίου τους, όσο και για την ανάπτυξή τους.
energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου