.

Επικαιροποίηση της μελέτης του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τη συνεισφορά του λιγνίτη στην τοπική και εθνική οικονομία


Ξεκίνησε ήδη από πλευράς του Τεχνικού Επιμελητηρίου /Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, η διαδικασία για την επικαιροποίηση της παλαιότερης μελέτης του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τη συνεισφορά του λιγνίτη στην τοπική και εθνική οικονομία. Στόχος του φορέα είναι η μελέτη να είναι έτοιμη μέχρις ότου να ξεκινήσει το market test της κυβέρνησης, για τις λιγνιτικές μονάδες στις οποίες θα μπει «πωλητήριο».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Δημήτρης Μαυρτοματίδης: «Με βάση και την τοποθέτηση που κάναμε πρόσφατα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο προχώρησε με απόφασή του στην επικαιροποίηση της μελέτης που δείχνει τη συνεισφορά του λιγνίτη και γενικότερα της ενεργειακής λεκάνης στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της περιοχής μας αλλά και της χώρας. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο, γιατί είναι η μοναδική μελέτη που υπάρχει για την περιοχή και αυτό δείχνει το έλλειμμα που θα αντιμετωπίσουμε στα λιγνιτικά, με τις πολιτικές που ακολουθούνται».

Η επικαιροποίηση της μελέτης ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, από τους αρμόδιους μηχανικούς που μετέχουν στην επιτροπή. Στόχος του ΤΕΕ είναι τα στοιχεία της μελέτης να είναι έτοιμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, πριν δηλαδή βρει το Market test της κυβέρνησης για τις λιγνιτικές μονάδες που θα βγουν στο τραπέζι προς πώληση.

«Πάμε σε μια μνημονιακή διαδικασία, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι υπάρχει μια διαδικασία υποχρεώσεων με την τοπική κοινωνία, όπως οι αποκαταστάσεις εδαφών, η αξιοποίηση βιομηχανικής και λοιπής κληρονομιάς κ.ο.κ», είχε αναφέρει προ ημερών στο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης ο Δημήτρης Μαυροματίδης, αναφερόμενος στην μελέτη που είχε κάνει το ΤΕΕ και η οποία είχε κρατήσει ένα χρόνο, και πλέον θα επικαιροποιηθεί με στόχο να υπάρξει μια τεχνοκρατική άποψη από πλευράς θεσμικού φορέα, ώστε να τεθεί υπόψη της κυβέρνησης στο Market test.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου