.

Δυναμική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση λειτουργίας μονάδων των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου- «Θα υποστηρίξουμε το τεκμηριωμένο αίτημά μας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αντιλαμβανόμαστε κινήσεις εν κρυπτώ σε βάρος των Δυτικομακεδόνων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιστολή προς τους Επιτρόπους Περιβάλλοντος Karmenu Vella, Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας επανέρχεται στο θέμα της παράτασης λειτουργίας των μονάδων Ι-ΙΙ και ΙΙΙ-IV του ΑΗΣ Καρδιάς και Ι-ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου έως το 2023.

Ο Θ. Καρυπίδης επισημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το δίκαιο και τεκμηριωμένο αίτημα ένταξης των συγκεκριμένων μονάδων σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνονται αντιληπτές κινήσεις εν κρυπτώ που δρουν σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.
Η επιστολή, που κοινοποιείται τόσο στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, όσο και στον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. Μ. Παναγιωτάκη, έχει ως εξής:
Με την επιστολή αυτή επανερχόμαστε στο αίτημα που έχει εκφραστεί δυναμικά και με την απαραίτητη τεκμηρίωση, τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και τη ΔΕΗ Α.Ε. σχετικά με την ένταξη των μονάδων Ι-ΙΙ και ΙΙΙ-IV του ΑΗΣ Καρδιάς και Ι-ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών, έως τις 31.12.2023.
Μιλούμε ουσιαστικά για την ανάγκη παράτασης της λειτουργίας τους, ένα αίτημα το οποίο δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε, ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνονται αντιληπτές κινήσεις εν κρυπτώ από συμφέροντα που δρουν προωθώντας τη δική τους ατζέντα σε βάρος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.
Το αίτημα που υποστηρίζουμε, εδράζεται αφενός μεν στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, ενώ ιδιαίτερα για τη Δυτική Μακεδονία είναι κρίσιμης σημασίας η αδιάλειπτη τροφοδοσία των Τηλεθερμάνσεων Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου και Φιλώτα, τουλάχιστον μέχρι τα έτη 2021-2022, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η Πτολεμαΐδα V, αλλά και να βρεθεί εναλλακτική για τις Τ/Θ Αμυνταίου και Φιλώτα.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς παρέχουν κατά τους χειμερινούς μήνες τηλεθέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας, ενώ του ΑΗΣ Αμυνταίου στις πόλεις Αμυνταίου και Φιλώτα, καλύπτοντας τις ανάγκες θέρμανσης χιλιάδων νοικοκυριών, αλλά και δημοσίων κτηρίων, όπως σχολεία και νοσοκομεία. Σε περίπτωση διακοπής της τηλεθέρμανσης, οι πόλεις αυτές θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς οι κάτοικοι θα καταφύγουν σε λύσεις θέρμανσης επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
Είμαστε σε αναμονή μιας απόφασης δίκαιης για τη Δυτική Μακεδονία και τους πολίτες της.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου