.

Εργατική Αλληλεγγύη: Θετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για πρόσληψη μέλους της οικογένειας θανόντος σε εργατικό δυστύχημα εργολαβικού εργαζόμενου και για εφ άπαξ βοήθημα της οικογένειας

Το Συνδικάτο μας χαιρετίζει την θετική, κατ αρχήν απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ σε αίτημα του Συνδικάτου μας (με ημερομηνία 24/10/2017) για δυνατότητα πρόσληψης στη ΔΕΗ μέλους της οικογένειας θανόντος εργολαβικού συναδέλφου σε εργατικό δυστύχημα που έγινε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και σε εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Το αίτημα του Συνδικάτου μας αφορούσε τον πρόσφατα αδικοχαμένο συνάδελφο Λάζαρος Πανιτσίδης, 35 χρονών που άφησε πίσω του μια γυναίκα άνεργη και δυο ανήλικα παιδιά ορφανά, ένα κοριτσάκι νεογέννητο και ένα αγοράκι τριών ετών και ζητούσε την εξίσωση στη ζωή και στο θάνατο όλων των εργαζομένων στη ΔΕΗ (Τακτικών- Έκτακτων-Εργολαβικών).
Η απόφαση του ΔΣ έχει ουσιαστική και ιστορική αξία γιατί κάνει ένα βήμα προς την εξίσωση των εργαζομένων, την ισότητα των ανθρώπων. Ελπίζουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο και η Βουλή θα ανταποκριθεί θετικά και σύντομα στο αίτημα της ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.
Επίσης χαιρετίζουμε και την απόφαση του ΔΣ για χορήγηση έκτακτου εφ άπαξ βοηθήματος στις οικογένειες αυτών των αδικοχαμένων εργατών που τόσο το έχουν ανάγκη.
Το Συνδικάτο μας, χωρίς να θέλει να δρέψει δάφνες για την πρωτοβουλία του αυτή, θα πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση ατών των αιτημάτων και θα συνεχίσει τον αγώνα του μαζί με όλους τους συναδέλφους (Τακτικών- Έκτακτων-Εργολαβικών) για εξίσωση μισθών και εργασιακών σχέσεων.

ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το Γραφείο Τύπου

Ολόκληρη η επιστολή του Συνδικάτου μας που είχε αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, πολιτικά κόμματα, βουλευτές κλπ

************************************************


Κοζάνη 24/10/17
Αριθ.πρωτ.: 221

Προς : Πρόεδρο ΔΕΗ: Κ. Παναγιωτάκη Εμμανουήλ

Θέμα: Πρόσληψη στη ΔΕΗ μέλους της οικογένειας θανόντος σε εργατικό δυστύχημα, εργαζόμενου σε εργολαβία για λογαριασμό της ΔΕΗ


Κύριε Πρόεδρε

Όπως γνωρίζετε στις 19/9/2017 σκοτώθηκε σε εργατικό δυστύχημα συνάδελφος που εργαζόταν σε εργολάβο που εκτελούσε εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ στο Ορυχείο Καρδιάς.
Ο άτυχος εργαζόμενος Λάζαρος Πανιτσίδης, 35 χρονών άφησε πίσω του μια γυναίκα άνεργη και δυο ανήλικα παιδιά ορφανά, ένα κοριτσάκι νεογέννητο και ένα αγοράκι τριών ετών.
Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι τραγική αφού άλλωστε οι μισθοί που έπαιρνε ο εκλιπών ήταν πραγματικά πενιχροί και δεν καταβάλλονταν σε τακτά διαστήματα. Όπως συμβαίνει βέβαια με όλους τους εργαζόμενους στους εργολάβους οι οποίοι (εργολάβοι) προβάλλουν τη δικαιολογία ότι δεν τους πληρώνει τακτικά η ΔΕΗ.

Ζητάμε η ΔΕΗ, με βάση τον κοινωνικό της ρόλο και αναλογιζόμενη τις δικές της ευθύνες όπως προέκυψαν από τους ελέγχους της ΕΜΒΕ να προσλάβει στο τακτικό προσωπικό τη σύζυγο του αδικοχαμένου συνάδελφου για να μπορέσει η οικογένεια να αντεπεξέλθει στις αυξημένες της οικονομικές υποχρεώσεις.
Δηλαδή πιθανά με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ (ή όπως αλλιώς) να επεκταθεί η απόφαση που ισχύεις και για το τακτικό προσωπικό της επιχείρησης, όπου για κάθε συνάδελφο που «χάνεται» σε εργατικό δυστύχημα στη ΔΕΗ προσλαμβάνεται ένα μέλος της οικογενείας του.
Θεωρούμε ότι αυτό είναι και ηθικό και δίκαιο και συνάδει με την ίση αντιμετώπιση από την Πολιτεία και τη ΔΕΗ, των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχουν σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ και της Πολιτείας που πιστεύουν ότι η ζωή των τακτικών εργαζόμενων της ΔΕΗ έχει μεγαλύτερη αξία από αυτή των έκτακτων ή των εργαζομένων στους εργολάβους. Ούτε πως οι οικογένειες των εκλιπόντων συναδέλφων έχουν διαφορετικές ανάγκες οι οποίες μάλιστα διαμορφώνονται ανάλογα με την εργασιακή σχέση που είχε στην Επιχείρηση ο άνθρωπός τους. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι σήμερα το 30% (ίσως και περισσότερο) των εργασιών της ΔΕΗ γίνονται από εργολαβικούς εργαζόμενους που πολλές φορές μάλιστα μοιράζονται τα ίδια πόστα με τακτικούς εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά έχουν διαφορετική εργασιακή και μισθολογική αντιμετώπιση.

Είναι κρίμα αυτή η αδικία να ακολουθεί τις οικογένειές τους και μετά το θάνατό τους σε περίπτωση εργατικού δυστυχήματος!

Η πρόσληψη της συζύγου του αδικοχαμένου εργαζόμενου είναι υποχρέωση της ΔΕΗ απέναντι στην οικογένεια του αλλά και στην ίδια την κοινωνία τα μέλη της οποίας πρέπει να είναι ίσοι και στη ζωή και στο Θάνατο.


Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ασαλουμίδης Κων/νος Νιάκας Αθανάσιος


Κοινοποίηση:
1. ΥΠΕΚΑ
2. Υπουργείο Εργασίας
3. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
4. Μέλη Δ.Σ ΔΕΗ/ΑΕ.
5. Εκπρόσωποι εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ/ΑΕ
6. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
7. Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.
8. Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
9. Συνδικάτα ΔΕΗ
10. Συνήγορο του Πολίτη
11. Πολιτικά Κόμματα – Βουλευτές.
12. Ι.Μ.Δ.Α

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου