Πρόσκληση Παναγιωτάκη στη βιομηχανία για υλοποίηση επενδύσεων στο Αμύνταιο – Ο νέος ρόλος του λιγνιτικού σταθμού
Νέο ρόλο στον λιγνιτικό σταθμό του Αμυνταίου φαίνεται να προωθεί η ΔΕΗ, καλώντας μέσω του προέδρου της Μανόλη Παναγιωτάκη την ελληνική βιομηχανία να συμμετάσχει στην αναβάθμιση του ΑΗΣ με στόχο την εξασφάλιση φθηνού ρεύματος για τις ανάγκες της.
Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου: «Το ζητούμενο για τη βιομηχανία είναι το χαμηλό μακροχρόνιο κόστος. Η ΔΕΗ δεν θα μπορεί στο μέλλον να παίζει αυτόν το ρόλο. Η βιομηχανία δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός καταναλωτής, αλλά πρέπει να γίνει ενεργός παίκτης στην ενέργεια. Η ενεργοβόρος βιομηχανία πρέπει να δει με προσοχή και να λάβει μέρος στην αποεπένδυση με όρους στρατηγικής και με τους κατάλληλους συμμάχους. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις».
Αναφερόμενος δε ειδικά στο Αμύνταιο, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η λιγνιτική παραγωγή της χώρας στο επίπεδο του 25% - 28% για λόγους ασφαλείας εφοδιασμού και οικονομίας και πρόσθεσε: «Χρειάζεται περιβαλλοντική αναβάθμιση με συνεταίρους που θα αναλάβουν τη σχετική επένδυση, καθώς δεν είναι στα σχέδιά μας να επενδύσουμε άλλο στον λιγνίτη».
Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι για το Αμύνταιο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την κινεζική Shenhua.
Από την άλλη πλευρά η ενεργοβόρος βιομηχανία με προεξάρχοντα τον όμιλο Μυτιληναίου επεξεργάζεται επενδυτικό σχέδιο που έχει κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων στους ομίλους Βιοχάλκο και Τιτάν για την αναβάθμιση της μονάδας με στόχο να μπορεί να τροφοδοτεί με ρεύμα ανταγωνιστικών τιμών τη βαριά βιομηχανία.
Στον εν λόγω σχεδιασμό έχει ενταχθεί και η ΛΑΡΚΟ.
Το επενδυτικό αυτό σχέδιο θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ με τη μονάδα του Αμυνταίου να παραμένει υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ.
Το όλο σχέδιο έχει γνωστοποιηθεί και στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκή, ενώ φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος σε ότι αφορά στο μέλλον του ΑΗΣ Αμυνταίου μιας και ανταποκρίνεται και στα κελεύσματα Παναγιωτάκη.
Αναγκαία η παράταση λειτουργίας και αναβάθμιση του ΑΗΣ
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας κατά την περίοδο 2019 - 2020 όταν με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται να «σβήσουν» οι λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς, κρούει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι η παράταση ζωής των συγκεκριμένων μονάδων είναι απολύτως αναγκαία για τη χώρα.
Όπως είναι γνωστό, στο τελευταίο στάδιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επιχείρησε να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας η έγκριση από την ΕΕ της παράτασης ζωής των συγκεκριμένων μονάδων με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού του Αμυνταίου και τη συνέχιση της λειτουργίας του μετά το 2020 ώστε να εξασφαλιστεί και ο ομαλή παροχή τηλεθέρμανσης στην περιοχή.
Παρόλα αυτά το Αμύνταιο δεν συμπεριελήφθη στη συμφωνία, αλλά εξασφαλίστηκε η προφορική έγκριση ότι η ΔΕΗ μπορεί να το αξιοποιήσει όπως εκείνη νομίζει, εφόσον βεβαίως λάβει την έγκριση από τη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ για παράταση ζωής 32.0000 ωρών.
Μετά από αυτά ο κ. Παναγιωτάκης, έχοντας συζητήσει το θέμα και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα οπότε και υπογράμμισε το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, ελπίζει ότι θα δοθεί τελικώς η παράταση ζωής του Αμυνταίου για 32.000 ώρες.
Ξεκινώντας λοιπόν αυτό το δεδομένο, αλλά και μη διαθέτοντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού, η ΔΕΗ βρίσκεται πλέον στη φάση της αναζήτησης ιδιωτών επενδυτών που θα αναλάβουν το κόστος της επένδυσης εξασφαλίζοντας την παραγωγή φθηνότερου ρεύματος.
www.worldenergynews.gr
Δημοσίευση σχολίου