Μπλόκο της Κομισιόν στο αίτημα να εξαιρεθεί η Υψηλή Τάση από τα NOME – Τα 5+2 ανοιχτά θέματα του Χίλτον
Η βεβαιότητα που διατυπώνεται και από τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και τρόικα, ότι η διαπραγμάτευση στα ενεργειακά θα κλείσει παντί τρόπω την Παρασκευή, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα τα οποία συζητούνται από την Τρίτη και εντεύθεν με αβέβαιη την κατάληξη.
Καταρχάς υπάρχουν τα «υπόλοιπα» που σχετίζονται με την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων τα εργασιακά. Έπειτα υπάρχει ο οδικός χάρτης της αγοράς φυσικού αερίου με βασικό θέμα το ρόλο της ΔΕΠΑ, το βασικότερο ίσως ανοιχτό ζήτημα, στο οποίο παραμένει προς ώρας η απόσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, άλλα θέματα που βρίσκονται επίσης στο τραπέζι είναι μεταξύ άλλων:
1) Η διατύπωση σχετικά με τα δομικά – διαρθρωτικά μέτρα που θα αναφερθούν στη συμφωνία ως διέξοδος στην περίπτωση που δεν είναι επιτυχές το market test των λιγνιτικών μονάδων. Η τρόικα επιμένει να αναφέρονται τα υδροηλεκτρικά ως εναλλακτικό διαρθρωτικό μέτρο συνδεδεμένα με τις όποιες προσαρμογές των NOME. Η κυβέρνηση ζητάει να μην υπάρχει τέτοια αναφορά.
2) Η εξαίρεση των καταναλώσεων της Υψηλής Τάσης (περίπου 6800 GWh) από τον υπολογισμό των μεριδίων της ΔΕΗ στην προμήθεια και συνεπώς από τον προσδιορισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων NOME. Πρόκειται για αίτημα που έχει επανειλημμένα διεκδικήσει η ΔΕΗ και φαίνεται ότι υιοθετήθηκε από τους έλληνες διαπραγματευτές και ετέθη στις τεχνικές συναντήσεις με τους θεσμούς. Οι πληροφορίες ωστόσο συγκλίνουν ότι το αίτημα συνάντησε την άρνηση των δανειστών και κυρίως της Κομισιόν που σε αυτά τα θέματα έχει τον πρώτο λόγο.
Το επιχείρημα της ΔΕΗ είναι, ως γνωστόν, ότι στην Υψηλή Τάση δεν υπάρχει ανταγωνισμός καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες προμηθευτές, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μηδενική μέχρι σήμερα διείσδυση των εναλλακτικών προμηθευτών στη συγκεκριμένη αγορά.
«Η ΔΕΗ δεν μπορεί να καλείται να στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή με χαμηλά τιμολόγια, και ταυτόχρονα να της καταλογίζεται το αντίστοιχο μερίδιο της αγοράς, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το μερίδιο των ευάλωτων καταναλωτών» λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΔΕΗ.
3) Τα αντικίνητρα που έχει θεσπίσει η ΡΑΕ για τους προμηθευτές που συμμετέχουν στις δημοπρασίες NOME, όσον αφορά τη δυνατότητά τους να εξάγουν το ρεύμα που αγοράζουν από τα NOME. Η τρόικα έχει πάντα την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός. Το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ανοιχτό, εκτιμάται ωστόσο ότι θα παραμείνουν κάποιου είδους περιορισμοί.
4) η ταχύτητα δημιουργίας και λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Οι θεσμοί θέλουν να βάλουν πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στο κείμενο βάσης που είχαν συντάξει την προηγούμενη εβδομάδα, να λειτουργεί το Χρηματιστήριο έως το Μάρτιο του 2018.
5) Το γνωστό θέμα της κατάργησης της «χρέωσης προμηθευτή». Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, η πίεση των θεσμών είναι ισχυρή, καθώς ζητούν να καταργηθεί η «χρέωση προμηθευτή» μέχρι το Μάρτιο. Προτείνουν δε να υποκατασταθούν τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ την οποία θεωρούν ως την «υγιή» αντιστοίχιση με το πρόβλημα.
Η ελληνική πλευρά από την άλλη επιμένει ότι δεν χρειάζεται και εν τέλει δεν δέχεται να υπάρξει ενδιάμεση λύση που σημαίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, αντίθετα παραπέμπει το θέμα της κατάργησης της «χρέωσης προμηθευτή» στο χρόνο κατά τον οποίο θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο πλαίσιο του target model.
energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου