.

Περί το 1,2 δισ. ευρώ η ελληνική συμμετοχή στην ανάπτυξη του Euroasia Interconnector – Κάλυψη του 50% από κοινοτικούς πόρους

Η ελληνική πλευρά θα αναλάβει το σύνολο του κόστους της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική - Κρήτη και το 37% της διασύνδεσης Κρήτη – Κύπρος, οι οποίες θα αποτελέσουν τμήματα του Euroasia Interconnector δηλαδή του ηλεκτρικού καλωδίου που θα ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Με απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας που έχει ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2017 και αναρτήθηκε μόλις χθες (20/3) στην ιστοσελίδα της Αρχής καθορίζεται ο επιμερισμός του κόστους του έργου και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
• Για το τμήμα Κρήτη - Αττική, η Ελληνική Δημοκρατία είναι η μόνη εκ των δύο εμπλεκόμενων κρατών μελών που θα επωμιστεί επενδυτικά και λειτουργικά κόστη που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα επωμιστεί κόστος. Ωστόσο προβλέπεται επίσης ότι προϋπόθεση για τη συμφωνία επιμερισμού του κόστους αποτελεί η αίτηση του επενδυτή για συγχρηματοδότηση αυτού του τμήματος του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Για το τμήμα Κρήτη – Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επωμιστεί το 63% του κόστους υλοποίησης του έργου (περίπου 1 δις. ευρώ) και η Ελληνική Δημοκρατία το 37% (περί τα 550 εκατ. ευρώ), υπό την προϋπόθεση ότι το έργο θα επιχορηγηθεί κατά 50% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα 2,2 δις. ευρώ το συνολικό αποδεκτό κόστος

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ το ανώτατο όριο αποδεκτού κόστους του τμήματος Αττική - Κρήτη ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ ±10%, ενώ το κόστος του τμήματος Κρήτη – Κύπρος σε 1,5 δις. ευρώ ±5%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Euroasia Interconnector έχει ενταχθεί στα 12 έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, η υλοποίηση των οποίων έως το 2020 είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής της Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα.
Μάλιστα προβλέπεται ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να θεωρούν ότι τα έργα κοινού ενδιαφέροντος συμβάλλουν στο δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατόν.
Ειδικότερα, η διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μεταξύ της Πόλης Hadera του Ισραήλ και της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
• Διασύνδεση της πόλης Hadera (Ισραήλ) με την Κοφινού (Κύπρος)
• Διασύνδεση της Κοφινού με την Κορακιά στην Κρήτη και
• Γραμμή μεταφοράς μεταξύ Κορακιάς και Αττικής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2017 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του επενδυτή του έργου «EuroAsia Interconnector Ltd» και της ΑΔΜΗΕ ΑΕ για την από κοινού μελέτη και κατασκευή του έργου της διασύνδεσης Αττική – Κρήτη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας μετόχων.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης στόχος του Έλληνα διαχειριστή του δικτύου είναι να κατέχει το 51% της εταιρίας που θα δημιουργηθεί.

Οικονομικά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση της ΡΑΕ αναφέρονται τα οφέλη από την κατασκευή του έργου μεταξύ των οποίων είναι η ασφάλεια εφοδιασμού, η παύση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης και της Κύπρου, η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η περαιτέρω ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ.
Ειδικά για το τμήμα Κρήτη - Αττική κρίθηκε ότι το κόστος της διασύνδεσης δεν θα επιβαρύνει σε βάθος χρόνου τους καταναλωτές, καθώς η αποπληρωμή των επενδύσεων που απαιτούνται για την κατασκευή των έργων θα αντισταθμίζεται από τη μείωση των δαπανών που ήδη επωμίζονται οι καταναλωτές για τις ΥΚΩ της Κρήτης (περί τα 200-250 εκ. ευρώ ετησίως με την παρούσα σύνθεση και λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής).
Επίσης τονίζεται ότι για τη διασύνδεση Κύπρος - Κρήτη τα οφέλη είναι σημαντικά και για τα δυο κράτη αφενός, αρχής γενομένης από την εξυπηρέτηση σημαντικών γεωπολιτικών συμφερόντων.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου