.

Aπό συντήρηση σε... συντήρηση η πλατφόρμα του "Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον"

Καλά κρατεί το σίριαλ με τις δυσλειτουργίες του προγράμματος ρεσιτάλ "Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον", το οποίο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δεν κατάφερε να "ανοίξει" στις οκτώ το πρωί, ώστε να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις, όπως υπόσχονταν χθες οι αρμόδιοι. Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει από χθες το βράδυ, όταν και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα exoikonomisi.ypen.gr η ένδειξη ότι το σύστημα θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 08.00 σήμερα το πρωί, για λόγους αναβάθμισης και συντήρησης. Σήμερα όμως το πρωί η πλατφόρμα δεν άνοιξε, παρά νέα ανακοίνωση, ειδοποιούσε τους ενδιαφερόμενους ότι το σύστημα θα παραμείνει κλειστό έως τις 10.00, πάντα για λόγους αναβάθμισης και συντήρησης.  

Τελικά η πλατφόρμα άνοιξε, δίχως κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα ξανακλείσει. 
Σε ποιό ακριβώς λόγο οφείλεται το σημερινό περιστατικό δεν έχει γίνει γνωστό. Χθες πάντως η αιτία ήταν σοβαρό τηλεπικοινωνιακό πρόβλημα στο "Σύζευξις", το εθνικό δίκτυο που εξυπηρετεί τη δημόσια διοίκηση, με συνέπεια η είσοδος στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr, να καταστεί αδύνατη για αρκετές ώρες. Ως αποτέλεσμα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είχε καταστεί δυνατό να ενεργοποιηθεί την προγραμματισμένη ώρα (08.00) παρά έγινε ξανά διαθέσιμη μετά τις 12 το μεσημέρι.
Και μπορεί οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα να αυξάνονται καθημερινά, αυτό όμως δεν αναιρεί τον κακό σχεδιασμό και την ταλαιπωρία που υπέστησαν εκ νέου χθες χιλιάδες πολίτες που επιχείρησαν να εισέλθουν στο σύστημα. Επειτα από την ολοκλήρωση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τη δεύτερη ημέρα, οι εγγεγραμμένοι φτάνουν πλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, τους 17.500, καταγράφοντας μια αύξηση 3.000 εγγεγραμμένων σε σχέση με την πρώτη ημέρα. Επίσης μεγάλη αύξηση σημειώνεται και στον αριθμό των αιτήσεων που έχουν πρωτοκολληθεί, καθώς πλέον φτάνουν τις 6.000, έναντι 500 αιτήσεων κατά την πρώτη ημέρα.
Για "φαρσοκωμωδία" γύρω από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» κάνει λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας. Και επισημαίνει ότι έπειτα από τρία χρόνια αναμονής, τρεις αναβολές, την αλλαγή του τρόπου υποβολής των αιτήσεων, τη δημόσια συγγνώμη του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, αλλά και τις διαβεβαιώσεις ότι όλα τα τεχνικά προβλήματα έχουν επιλυθεί, τελικά χθες το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος παρουσίασε εκ νέου προβλήματα. 
Επειτα πάντως από δύο ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, τα στοιχεία δείχνουν ότι περιορίζεται η εισροή νέων ωφελούμενων, καθώς εξαντλείται η δεξαμενή ενδιαφερομένων. Επίσης αυξάνεται η εκροή των αιτήσεων προς υπαγωγή, καθώς όλο και περισσότεροι ολοκληρώνουν τη διαδικασία.
Σημειωτέον ότι έπειτα από το φιάσκο της προηγούμενης εβδομάδας, το υπουργείο Ενέργειας έχει αποφασίσει ότι προκειμένου να μην πέσει ξανά η πλατφόρμα, οι αιτήσεις για την «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» θα υποβάλλονται σε δόσεις. 
Ετσι, από προχθές έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα. Την επόμενη Δευτέρα 26 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη, ενώ στις 2 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις σε Αττική και Νότιο Αιγαίο. 
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ και αρκεί για να ικανοποιήσει περίπου 40.000 αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν κάλυψε το πρώτο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση». Οπως έχει πει ο Γ. Σταθάκης, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπ. Ενέργειας επιχειρεί να διασφαλίσει επιπλέον πόρους από το ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα. 

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου