.

«Μπλακ άουτ» στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από το ΣτΕ

Εμπλοκή με το σχέδιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προκαλεί νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ζήτημα ακυρότητας των περιβαλλοντικών αδειών σχεδόν όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής - συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα πουληθούν σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Το θέμα φέρνει στο φως ερώτηση 48 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που με επικεφαλής τον τομεάρχη Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τονίζουν ότι βρίσκεται στον αέρα το ενεργειακό σύστημα της χώρας και κάνουν λόγο για πωλήσεις μονάδων λιγνίτη χωρίς άδεια περιβαλλοντικών όρων.

Η υπόθεση αφορά τις αποφάσεις 2721 και 2722/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όπως αναφέρει η ερώτηση επί της ουσίας ακυρώνουν την απόφαση του υπουργείου Eνέργειας τον περασμένο Σεπτέμβριο να εγκρίνει τις περιβαλλοντικές άδειες επτά λιγνιτικών μονάδων και δύο μονάδων πετρελαίου συνολικής ισχύος 4.389 MW, καθώς και τριών ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ.

Οι δανειστές φέρονται ήδη να εκφράζουν ανησυχίες καθώς το σχετικό νομοσχέδιο που αρχικά επρόκειτο να κατατεθεί αρχές του μήνα, μετατέθηκε για το πρώτο δεκαπενθήμερο και αυτή τη στιγμή αναμένεται μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Όπως προειδοποιούν οι βουλευτές της ΝΔ, σχεδόν το σύνολο του κλάδου της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς οριστική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άρα εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΗ και επομένως και για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Πηγή: skai

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου