.

Ελπίδα: "Ξεπούλημα της ΔΕΗ. Οι τραγικές συνέπειες του εγκλήματος είναι ήδη εδώ."

Ενός κακού μύρια έπονται.

Το Μάρτιο του 2017, μια βδομάδα πριν την επίσκεψη Σταθάκη στη Δυτική Μακεδονία, όταν και μας ανακοίνωσε στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την πώληση του 40% της ΔΕΗ, αλλά και την πώληση άλλου 17% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ , ο συνδυασμός  μας, εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τίτλο «Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ -ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Τι λέγαμε τότε;  Ό,τι άρχισε, δυστυχώς, να γίνεται.
Κατ’ αρχήν η απώλεια των θέσεων εργασίας που ουσιαστικά έχει δρομολογηθεί.
Ακολουθεί η αύξηση στην τιμή του ρεύματος.
Στη συνέχεια, ο τεράστιος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, οι οποίες μπορεί από το 2019 να αναζητούν ενέργεια και να μη βρίσκουν.
Στον ίδιο παρανομαστή και η τηλεθέρμανση Κοζάνης  που θ’ αντιμετωπίσει τον ίδιο κίνδυνο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Γι’ αυτό η τοπική κοινωνία ανησυχεί πάρα πολύ, διαπιστώνοντας το έγκλημα που έγινε, και αυτό το εκφράζουν τίτλοι τοπικών μέσων ενημέρωσης όπως οι ακόλουθοι:
-          “Κύκνειο άσμα για τους ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου – S.O.S. για τις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φιλώτα”,  “Πώς θα ζεσταθούν Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φιλώτας; – Οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου καταναλώνουν ώρες λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων (πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ),
-          “Εντείνεται η αγωνία για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης  Πτολεμαΐδας” (Πηγή: ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
-          “Ανεπάρκεια ενέργειας και ανεπάρκεια ανθρώπων (Πηγή: ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ).  
Οι πολίτες αγωνιούν δικαιολογημένα γνωρίζοντας τι σημαίνει η απώλεια των τηλεθερμάνσεων, ειδικά σήμερα που εξακολουθούμε να βιώνουμε την τεράστια οικονομική κρίση.

Οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι άνεργοι και απλοί πολίτες, αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τόσες απώλειες εσόδων, θέσεων εργασίας και ευκαιριών ανάπτυξης.
Καμία ενέργεια, καμία επένδυση, κανένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν είναι σε εξέλιξη.
Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο γίνεται βίαια και πρόχειρα και αυτό θα το πληρώσει πάλι η τοπική κοινωνία.  
Οι θεωρίες για το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης έμειναν θεωρίες  καθώς οι ευρωπαϊκοί πόροι, εξαιτίας των αποτυχημένων χειρισμών της Κυβέρνησης και της ανεπάρκειας του τοπικού πολιτικού προσωπικού, Βουλευτών και Περιφερειάρχη, χάθηκαν οριστικά.  
Από την Ε. Ε. αποφασίστηκε η συγχώνευση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με το Ταμείο Εκσυγχρονισμού.
Οι πόροι αυτού του Ταμείου  θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών.
Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρήματα, για να χρηματοδοτήσει μέτρα για την κοινωνική και περιβαλλοντική αποκατάσταση των περιοχών της Κοζάνης και της Φλώρινας και  ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας.
Στη Δυτική Μακεδονία απέμειναν πάλι… υποσχέσεις!
Φθηνές, προεκλογικές, υποσχέσεις αφού ήδη επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που μας αναλογούσαν δεν θα τα διαχειριζόμαστε εμείς αλλά το Υπουργείο απ’ την Αθήνα.
Ο πάλαι ποτέ ¨επαναστάτης κατά του κράτους των Αθηνών¨ κ. Καρυπίδης έχει μετεξελιχθεί εδώ και καιρό στον καλύτερο υπηρέτη του!
Για τις πράξεις του αυτές, δίκαιη ανταμοιβή του ο πρωταγωνιστικός ρόλος στα προπαγανδιστικά κυβερνητικά σποτάκια.
Το δίκαιο (της κωλοτούμπας) που έγινε πράξη (ναι σε όλα).  
Ως εδώ.
Όλοι όσοι αγαπούμε πραγματικά τον τόπο και νοιαζόμαστε γι’ αυτόν καταλαβαίνουμε το μέγεθος του εγκλήματος που έγινε με τη συνεργασία των τοπικών Εφιαλτών.
Το μόνο παρήγορο είναι πως σύντομα αυτοί που έγραψαν τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία του τόπου θα είναι οριστικά παρελθόν για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξαναχτίσουμε απ’  την αρχή.
Να ξαναφέρουμε την ελπίδα και να μπούμε πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης.

      Γεωργία Ζεμπιλιάδου
     Περιφερειακή Σύμβουλος
     Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου