.

Οι απαντήσεις της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες [Πτολεμαϊδα 3, Πτολεμαϊδα 5]

Ζωτικό χώρο της επιχείρησης χαρακτήρισε τη Δυτική Μακεδονία, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος παραχώρησε σήμερα το απόγευμα συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ μετά την ολοκλήρωση της πολυήμερης περιοδείας του σε σταθμούς και ορυχεία της περιοχής. Παράλληλα τόνισε πως η ΔΕΗ χρωστάει πολλά στην Πτολεμαΐδα η οποία είναι πόλη σύμβολο για την επιχείρηση.

Συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης, αναφέρθηκε σε όσα είδε στην πρώτη γραμμή παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία, εγκαινιάζοντας ένα νέο τρόπο διοίκησης και επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία, με τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη «να μην είναι κλεισμένοι στα γραφεία», όπως ανέφερε.
Έθεσε ως βασικό πρόβλημα την έλλειψη του προσωπικού, μίλησε για τριών ταχυτήτων εργαζόμενους(κάτι που δεν είναι αποδεκτό), προανήγγειλε στρατηγική για κάλυψη θέσεων από τακτικό προσωπικό, ενώ έστειλε μήνυμα για τις πολλές εργολαβίες που υπάρχουν στη ΔΕΗ σημειώνοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας πολλές εργασίες».
«Έχουμε Μέσο Όρο Ηλικίας 49 ετών στους εργαζόμενους και το κακό είναι πως δεν μεταλαμπαδεύεται η τεχνογνωσία που υπάρχει», τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κάνοντας παράλληλα λόγο για μια επιχείρηση που πρέπει να δουλέψει ως Α.Ε. και να προσλαμβάνει όποτε θέλει, όπου θέλει, με ΑΣΕΠ και χωρίς τους περιορισμούς των τελευταίων ετών, δείχνοντας το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κ. Παναγιωτάκης χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία της επιχείρησης σημειώνοντας πως χρειάζεται «άμεσα να πάρουμε δωρεάν πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα για να μην απειληθεί η λιγνιτική παραγωγή», ενώ φάνηκε υπέρμαχος των στερεών καυσίμων προκειμένου να διασφαλιστεί για πολλά ακόμα χρόνια η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.
«Δεν είναι προτεραιότητα το ειδικό τιμολόγιο»
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ άκουσε με ενδιαφέρον όλες αυτές τις ημέρες τις προτάσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τη Δυτική Μακεδονία, σε ερώτηση όμως του kozanimedia.gr για το περιβόητο ειδικό τιμολόγιο(πρόταση Καρυπίδη) ξεκαθάρισε πως δεν είναι προτεραιότητα για την επιχείρηση: «Γνωρίζω το αίτημα, αλλά ουδέποτε συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Δεν υπάρχει μελέτη για το οικονομικό κόστος αλλά αν το κάνουμε εδώ πρέπει να το κάνουμε και στην Πελοπόννησο. Η ΔΕΗ παράγει για όλη την Ελλάδα, σίγουρα εδώ πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά, αλλά δεν είναι προτεραιότητα μας κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας πως δεν έχει δει ο ίδιος κάποια έτοιμη τροπολογία για το θέμα και πως αν υπήρχε ή υπάρχει κάτι τέτοιο η ΔΕΗ πρέπει να ερωτηθεί.
Έτοιμα όλα για την «5», όχι για την «3»
Αναφερόμενος στην μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» τη χαρακτήρισε «ναυαρχίδα της ΔΕΗ» και επανέλαβε για άλλη μία φορά πως όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες και πως απομένει μόνο η κατάθεση της εγγυητικής από τον ανάδοχο, ενώ για την «Πτολεμαΐδα 3» έδειξε πως δεν επαναλειτουργήσει, με τη ΔΕΗ όμως να εξασφαλίζει την σταθερότητα του συστήματος τηλεθέρμανσης για την πόλη της Πτολεμαΐδας. Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων τόνισε πως έχει δημιουργηθεί ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών που εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις της επιχείρησης στην περιοχή σχετικά με την αναγκαιότητα λειτουργίας και νέας μονάδας.
Καλοπληρωτές στη Φλώρινα
Τέλος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα εισπραξιμότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση αποκαλύπτοντας ότι «όσοι δεν έχουν χρήματα πληρώνουν ενώ όσοι έχουν δεν πληρώνουν». Μάλιστα έδωσε τα εύσημά του στους πολίτες της Φλώρινας που μαζί με αυτούς του Καρπενησίου και του Διδυμοτείχου, εξυπηρετούν κανονικά τους λογαριασμούς τους σε πολύ ικανοποιητικά ποσοστά.

Ζήσης Πιτσιάβας, Kozanimedia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου