.

ΙΕΝΕ: Νέα μελέτη για την αξιοποίηση του δυναμικού υδρογονανθράκων της Ελλάδας

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ολοκλήρωσε μία πολύ σημαντική μελέτη την οποία είχε, με δική του πρωτοβουλία, αναλάβει από τον εφετινό Ιανουάριο. Ρητός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του ΙΕΝΕ ήταν να διατυπώσει και να προτείνει μία στρατηγική για την αξιοποίηση του δυναμικού υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Έτσι, το Ινστιτούτο συνέταξε τη νέα του αγγλόφωνη μελέτη με τίτλο “ Strategy for Unlocking Greece’ s Hydrocarbon Potential”, συγγραφείς της οποίας είναι οι κκ. κκ. Κωστής Σταμπολής (Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ), Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου (Γεωλόγος Πετρελαίων, Technical Advisor της Energean Oil & Gas, Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ) και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, (Δικηγόρος, Partner KGDI και Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ).

Η 112σέλιδη μελέτη περιλαμβάνει 13 κεφάλαια στα οποία περιγράφονται οι υφιστάμενες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ελλάδας, ενώ, παράλληλα, δίνονται στοιχεία για τα αποθέματα υδρογονανθράκων της χώρας, τις ισχύουσες παραχωρήσεις και τις προοπτικές ανάπτυξής τους, το νομικό πλαίσιο, τους διεθνείς γύρους παραχωρήσεων. Επιπλέον, αναλύεται η σχέση του δυναμικού υδρογονανθράκων της Ελλάδας με αυτό της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, περιγράφονται τα τεχνικά εμπόδια στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, διατυπώνονται εκτιμήσεις για τις πιθανές απολήψιμες ποσότητες υδρογονανθράκων της χώρας, καθώς και προτάσεις για τη χάραξη μίας στρατηγικής για την ανάπτυξη των αποθεμάτων της.
Όπως καταδεικνύει η νέα αυτή μελέτη του ΙΕΝΕ, εκτενείς έρευνες και συναφείς δραστηριότητες που έχουν διενεργηθεί στη χώρα τα τελευταία 40 με 50 χρόνια, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά υποσχόμενα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κάποια από αυτά έχουν προσδιοριστεί σαφώς, ενώ για κάποια άλλα απαιτείται επιπλέον έρευνα ώστε να βελτιωθούν οι πιθανότητες αποληψιμότητας. Μόνο ένα μικρό μέρος των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της χώρας (λιγότερα από 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου) έχει αποδειχθεί, ενώ τα συνολικά πιθανά και ενδεχόμενα αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου ένα (1) δισεκ. βαρέλια πετρελαίου.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του ΙΕΝΕ, η τρέχουσα παραγωγή της Ελλάδας, που προέρχεται αποκλειστικά από το πεδίο του Πρίνου, είναι ελάχιστη, φτάνοντας μόλις τα 2.000 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που το εν λόγω πεδίο, που βρίσκεται σε λειτουργία από το 1981, έχει ως τώρα αποδώσει συνολικά 116,0 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Ήδη, ο διαχειριστής του πεδίου, η εταιρεία Energean Oil & Gas, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο που στόχο έχει την περαιτέρω αξιοποίηση των αποθεμάτων του Πρίνου και των γύρω δευτερευόντων πεδίων, καθώς και την αύξηση της παραγωγής του στα 10.000 βαρέλια ημερησίως ως το 2016/2017.
Το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας αναβίωσε μόλις πριν πέντε χρόνια και έκτοτε διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν καταβάλει αποφασιστική προσπάθεια για την επανέναρξη των ερευνών. Ήδη, νέες παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα έχουν δοθεί σε δύο πετρελαϊκούς ομίλους ενώ επιπλέον παραχωρήσεις θα πραγματοποιηθούν αργότερα εφέτος. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο του 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διεθνής γύρος παραχωρήσεων. Κοινή επιδίωξη του κράτους, των εταιρειών και των επαγγελματιών του χώρου είναι η σταδιακή αύξηση της ελληνικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θα επιφέρει μείωση της τεράστιας εξάρτησης της χώρας σε εισαγωγές υδρογονανθράκων, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 99,5%.
Εν όψει της επιχειρούμενης επανέναρξης της ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, του έντονου ενδιαφέροντος που έχουν ως τώρα εκφράσει διεθνείς εταιρείες που ενεργοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο (Ισραήλ), καθώς και των αναδυόμενων επενδυτικών ευκαιριών στο χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία η χάραξη μίας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής ώστε να αξιοποιηθεί το όχι ασήμαντο πετρελαϊκό δυναμικό της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, η νέα μελέτη του ΙΕΝΕ τίτλο “ Strategy for Unlocking Greece’ s Hydrocarbon Potential” προτείνει 10 σημεία «Στρατηγικής Επιτυχίας» (“ Strategy for Success”) πάνω στους ακόλουθους βασικούς άξονες:
Α. Ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της γνώσης και της κατανόησής μας για τα αποθέματα υδρογονανθράκων της χώρας μέσω της συνεχούς έρευνας και αξιολόγησης του πετρελαϊκού της δυναμικού
Β. Ανάγκη αύξησης των αποδεδειγμένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας
Γ. Το άνοιγμα νέων ερευνητικών περιοχών μέσω ταχύτερων διαδικασιών παράλληλα με τους τρέχοντες διεθνείς γύρους παραχωρήσεων (δλδ. εκδήλωση ενδιαφέροντος, διαγωνισμοί Open Door κλπ.)
Δ. Ενημέρωση του κοινού για την πρόοδο των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Το πλήρες κείμενο της μελέτης “Strategy for Unlocking Greece’s Hydrocarbon Potential” (M25) έχει αναρτηθεί στην περιοχή μελών του site του ΙΕΝΕ www. iene. gr και www.iene.eu. Το Executive Summary της μελέτης είναι προσβάσιμο σε όλους στην κατηγορία «Μελέτες» της ελληνόφωνης ιστοσελίδας του Ινστιτούτου, καθώς και στην κατηγορία “Reports” της αγγλόφωνης ιστοσελίδας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου