Τροπολογία- εξπρές του ΥΠΕΚΑ σώζει τη ΔΕΗ στο παρά πέντε
Λύση στην "ωρολογιακή βόμβα" των ΥΚΩ, έδωσε με τροπολογία «εξπρές» το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μην οδηγηθεί η ΔΕΗ σε πιθανό default με την εγγραφή στον ισολογισμό της επισφαλειών ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η υπόθεση αφορά τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τις χρεώσεις που είναι γνωστές και ως «ΥΚΩ».
Είναι γνωστό ότι πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή της εταιρείας Verbund, είχε κρίνει ως παράνομες τις αποφάσεις καθορισμού των ΥΚΩ δημιουργώντας νομική βάση για διεκδικήσεις σε βάρος της ΔΕΗ. Και αυτό διότι όπως είχαν επισημάνει οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ σε συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες, η απόφαση αυτή άνοιγε το δρόμο σε πιθανές αξιώσεις από καταναλωτές για επιστροφή των ποσών που είχαν καταβάλει ως ΥΚΩ με βάση τις αποφάσεις που κρίθηκαν παράνομες από το ΣτΕ. Πρόκειται για μια ερμηνεία («ακραία» σύμφωνα με κάποιους νομικούς κύκλους) της απόφασης του ΣτΕ, που όμως οι λογιστές που έχουν αναλάβει την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ, έχουν λάβει υπόψη τους, ενόψει και της δημοσίευσης του ισολογισμού της εταιρείας, που ανακοινώνει αποτελέσματα την Παρασκευή. Πιθανή υποσημείωση λοιπόν στις λογιστικές καταστάσεις για επισφάλειες ύψους 1,8 δισ., αυτόματα θα υποβίβαζε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ και θα την οδηγούσε σε χρεοκοπία.
Για να γίνει αντιληπτή στην πλήρη διάστασή της η υπόθεση, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής: το ΣτΕ μετά από προσφυγή της Verbund είχε κρίνει παράνομες τις αποφάσεις για τον καθορισμό των ΥΚΩ με συγκεκριμένο σκεπτικό. Ότι δηλαδή οι χρεώσεις αυτές καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα κόστη που προκύπτουν από τα τιμολόγια για τους νησιώτες (στα νησιά το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού είναι υψηλότερο, ωστόσο τα τιμολόγια είναι ίδια με την υπόλοιπη Ελλάδα και η διαφορά κόστους καλύπτεται μέσω των ΥΚΩ). Το ΣτΕ λοιπόν έλεγε στην απόφασή του, ότι καθώς η αγορά ηλεκτρισμού στα νησιά είναι μονοπωλιακή και μια ιδιωτική εταιρεία δεν επιτρέπεται να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν, δεν είναι νόμιμη η απόφαση επιβολής ΥΚΩ, στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας (Verbund, Hellas Power κλπ) οι οποίες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις αγορές των νησιών.
Τι έκανε χθες το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να... «απασφαλίσει» την «ωρολογιακή βόμβα» των ΥΚΩ; Με τροπολογία εξπρές που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον ΓΟΚ, η υποχρέωση πληρωμής των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα βαρύνει από εδώ και πέρα τον ίδιο τον καταναλωτή και όχι την προμηθεύτρια εταιρεία, όπως ισχύει σήμερα. Παράλληλα η τροπολογία επεκτείνεται χρονικά και για τα προηγούμενα έτη μέχρι το 2008, για τα οποία είχε αποφανθεί το ΣτΕ.
Πρακτικά λοιπόν, με την τροπολογία θα έπρεπε να επιστραφούν τα χρήματα στις ιδιωτικές εταιρείες και στη συνέχεια να αναζητηθούν από τους πελάτες τους. Ωστόσο στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι συμψηφίζονται όλα τα ποσά που έχουν καταβάλει στο παρελθόν οι καταναλωτές με εκείνα που έχουν εισπράξει οι προμηθευτές τους, και εφόσον προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο για τον πελάτη, αυτό θα διαγράφεται.
Αναλυτικά η τροπολογία που φέρει την υπογραφή του υπουργού περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ορίζει ότι το αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσιών ΥΚΩ βαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και χρεώνεται με τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας. Ορίζεται επίσης ότι σε ό,τι αφορά το παρελθόν, διενεργείται συμψηφισμός των χρεώσεων που έχουν ενεργήσει ήδη οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους, με τις αντίστοιχες χρεώσεις ΥΚΩ που ορίζονται με την τροπολογία. Από το συμψηφισμό ορίζεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται να προκύψει οικονομική επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή.
Με την τροπολογία ουσιαστικά κλείνει το παράθυρο για πιθανή επιστροφή του ποσού των 82 εκατ. ευρώ που διεκδικούν από τη ΔΕΗ οι δύο ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας Energa και Hellas Power. Βεβαίως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητα της αναδρομικής ισχύος της ρύθμισης, που πιθανόν να δημιουργήσει νέο κύκλο προσφυγών στο ΣτΕ.
Σημειώνεται ότι ενώ η απόφαση του ΣτΕ είναι άμεσα εκτελεστή και έχει δημοσιευτεί εδώ και ένα μήνα, η επιστροφή των 82 εκατ. ευρώ προς τις εταιρείες έχει παγώσει, καθώς αναμενόταν η τροπολογία του ΥΠΕΚΑ.
Πηγή:www.capital.gr
Δημοσίευση σχολίου