.

Κύπρος: Αναζητεί εταίρους για τη μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου

Η Κύπρος επιδιώκει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από άλλες χώρες ή εταιρίες προκειμένου να κατασκευάσει μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG), δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της χώρας την Τετάρτη.

Η Κύπρος ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ότι ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή Νότια της νήσου, για πρώτη φορά, στο γνωστό οικόπεδο 12. Η αμερικανική εταιρία Noble Energy που συμμετείχε στις έρευνες είπε ότι το κοίτασμα ανέρχεται σε 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η ισραηλινή εταιρία Delek έχει προτείνει στην Κύπρο να κατασκευάσει μονάδα υγροποίησης που θα εξυπηρετεί και τις δύο χώρες καθώς σε κοντινή απόσταση έχουν ανακαλυφθεί μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

«Είναι σαφές πως για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών, και πολύ περισσότερο για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, το κόστος είναι εξαιρετικά ψηλό», δήλωσε ο Νεοκλής Συλικιώτης σε συνδιάσκεψη με θέμα την ενέργεια στην Αθήνα.

«Γι’ αυτό, άλλωστε, και επιδιώκουμε πολυμερή συνεργασία με την εμπλοκή και άλλων σημαντικών χωρών ή και εταιριών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας, ενώ για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι το κράτος μας θα συμμετέχει με υπολογίσιμα ποσοστά σε αυτό το έργο», πρόσθεσε.

Η Noble, η οποία έχει ανακαλύψει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο κόσμο την τελευταία δεκαετία, στα ανοιχτά του Ισραήλ, επιθυμεί μια γρήγορη επίλυση του θέματος.

Ο Συλικιώτης είπε ότι εκτός από την Delek και την Noble, υπάρχουν και εταιρίες από άλλες χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση και στήριξη του έργου, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.

Πηγή: Reuters

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου