Εγκαταλείπει τα πυρηνικά της σχέδια η Βουλγαρία
Εγκαταλείπει τα σχέδια κατασκευής δεύτερου πυρηνικού σταθμού με ρωσική τεχνολογία η Βουλγαρία, σύμφωνα με σημερινή (28 Μαρτίου) επίσημη ανακοίνωση.
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Vladislav Goranov ανακοίνωσε ότι η χώρα του δε θα προχωρήσει τα σχέδια κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στην Μπέλενε, που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Δούναβη.
Η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 89% του πετρελαίου της, 100% του φυσικού αερίου της και για όλα τα απαιτούμενα πυρηνικά καύσιμα του σταθμού Κοζλοντούι , που έχει δύο εν ενεργεία πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Εικάζεται ότι η απόφαση πάρθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία την προηγούμενη μέρα, του βούλγαρου πρωθυπουργού Boyko Borrisov με τον ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin. Η ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε μόνο ότι μεταξύ των ηγετών συζητήθηκαν τα ενεργειακά έργα.
Εκτός από τον πυρηνικό σταθμό στην Μπέλενε, η Ρωσία ενδιαφέρεται για την κατασκευή του αγωγού South Stream και του αγωγού αργού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Το τελευταίο έργο είναι σε αναμονή.
Ο Goranov δεν παρείχε λεπτομέρειες αλλά είπε μόνο ότι ο ρωσικός πυρηνικός αντιδραστήρας για τον σταθμό στην Μπέλενε θα εγκατασταθεί τελικά στην Κοζλοντούι. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία πρέπει να πληρώσει έξοδα εγκατάστασης του αντιδραστήρα ύψους 100εκ €, και ότι θα κατασκευαστεί εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Μπέλενε.
Ο Borissov προσφάτως ισχυρίστηκε ότι εφόσον η χώρα του έχει ήδη πληρώσει τα 2/3 της τιμής του αντιδραστήρα, η καλύτερη λύση είναι να καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό και να ξεκινήσει η χρήση της μονάδας.
Η απόφαση προκαλεί έκπληξη διότι η βρετανική τράπεζα HSBC, που παράσχει συμβουλές στην βουλγαρική κυβέρνηση για το έργο στην Μπέλενε, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τα συμπεράσματα της εφικτότητας του σταθμού.
Ο σοσιαλιστής βουλευτής της αντιπολίτευσης Roumen Ovcharov αποκάλεσε την κίνηση «ανόητη», προσθέτοντας ότι απαιτείται πλέον μια νέα διαδικασία αδειοδότησης για την Κοζλοντούι και ότι ο νέος αντιδραστήρας θα λειτουργήσει το 2030.
Πηγή: euractiv.gr
Δημοσίευση σχολίου