.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη βελτίωση των κοινών λογιστικών κανόνων για τα θερμοκηπιακά αέρια στη δασοκομία και τη γεωργία


Βρυξέλλες, 12 Μαρτίου 2012 – Με την έγκριση νέας πρότασης για την λογιστική απεικόνιση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα πρώτο βήμα προς την ένταξη των απορροφήσεων και εκπομπών από τη δασοκομία και τη γεωργία στην ενωσιακή πολιτική για το κλίμα.
Με την προτεινόμενη απόφαση θεσπίζονται λογιστικοί κανόνες για τις εκπομπές και απορροφήσεις θερμοκηπιακών αερίων στη δασοκομία και τη γεωργία, τους τελευταίους μεγάλους τομείς όπου δεν υπάρχουν κανόνες σε ενωσιακή κλίμακα.
Τα δάση και οι γεωργικές εκτάσεις καλύπτουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της έκτασης της ΕΕ και περιέχουν σημαντικά φυσικά αποθέματα άνθρακα, αποτρέποντας τη διαφυγή του στην ατμόσφαιρα, γεγονός που τα καθιστά σημαντικά για την κλιματική πολιτική. Η αύξηση του «παγιδευμένου» αυτού άνθρακα κατά μόλις 0,1 % - για παράδειγμα μέσω βελτιωμένης διαχείρισης των δασών ή των χορτολειβαδικών εκτάσεων - θα αντισταθμίσει στην ατμόσφαιρα τις ετήσιες εκπομπές 100 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.
Ωστόσο μέχρι τώρα, οι προσπάθειες των γεωργών και των δασοκτημόνων, καθώς και οι ορθές πρακτικές τους με στόχο να διασφαλιστούν τα αποθέματα άνθρακα στα δάση και τα εδάφη, δεν έχουν ή έχουν μόνο εν μέρει αναγνωριστεί. Και τούτο εξαιτίας των προβλημάτων που συνεπάγεται η συλλογή αξιόπιστων στοιχείων για τον άνθρακα στα δάση και στα εδάφη, καθώς και η έλλειψη κοινών κανόνων λογιστικής απεικόνισης εκπομπών και απορροφήσεων. Τώρα, μετά την απόφαση της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος σχετικά με αναθεωρημένους κανόνες λογιστικής απεικόνισης για τα εδάφη και τα δάση, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κλείσει το κενό στην κλιματική πολιτική της όσον αφορά τους κοινούς λογιστικούς κανόνες. Στη συνέχεια θα προκύψουν νέες ευκαιρίες, για παράδειγμα, ανταμοιβή των γεωργών για τη συμβολή τους στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής.
Η αρμόδια Επίτροπος για την αλλαγή του κλίματος, κα Connie Hedegaard, δήλωσε: «Σήμερα προτείνουμε εναρμονισμένους κανόνες για τη λογιστική απεικόνιση των εκπομπών από τα δάση και τη γεωργία. Είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη των τομέων αυτών στις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση των εκπομπών. Στο Durban όλες οι χώρες συμφώνησαν σε αναθεωρημένους λογιστικούς κανόνες για τους τομείς αυτούς. Με την πρόταση αυτή, η ΕΕ ανταποκρίνεται τώρα στις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Η πρόταση θα συμβάλει επίσης στην προστασία της βιοποικιλότητας και των υδάτινων πόρων, τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και στην ανάπτυξη γεωργίας πιο φιλικής προς το κλίμα».
Επόμενα βήματα
Η προτεινόμενη απόφαση για εναρμονισμένους κανόνες λογιστικής απεικόνισης των εκπομπών και των απορροφήσεων θερμοκηπιακών αερίων από τα δάση και το έδαφος θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία. Η πρόταση συνεπάγεται, επίσης, την υποχρέωση για κάθε κράτος μέλος να θεσπίσει σχέδια δράσης σχετικά με το πώς θα αυξηθεί η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και πώς θα μειωθούν οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων στα δάση και τα εδάφη, σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πρόταση δεν περιλαμβάνει δέσμευση για εθνικούς στόχους μείωσης των εκπομπών στους τομείς αυτούς. Αυτό μπορεί να ακολουθήσει αργότερα, εφόσον οι λογιστικοί κανόνες αποδειχθούν αποτελεσματικοί
Περισσότερες πληροφορίες:
Διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την αλλαγή του κλίματος:
Δάση και αλλαγή του κλίματος:
Βλ. επίσης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου