.

ΥΠΕΚΑ: Παραμένει το 18μηνο, Bonus για τα Ευρωπαϊκά Φωτοβολταϊκά και Προτεραιότητα στη Γεωθερμία, Βιομάζα και Βιοαέριο

Παραμένει το 18μηνο στα φωτοβολταϊκά, με βάση την τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή, απομακρύνοντας έτσι τους φόβους που ταλαιπώρησαν την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, σημαντικό είναι ότι αποφασίστηκε να μην φορολογείται η μεταβίβαση των αδειών, ενώ εισάγεται και bonus 10% στην επιδοτούμενη τιμή εάν στην επένδυση χρησιμοποιείται εξοπλισμός κατασκευασμένος στην Ευρώπη, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Παράλληλα, στην τροπολογία προβλέπονται οι εξής αλλαγές:

- Οι τιμές πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ εκτός των φ/β θα αναπροσαρμόζονται όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

- Στην τριετία 2013-2015, τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών θα διατίθενται για τη στήριξη των ΑΠΕ.

-Το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, μετονομάζεται σε Ειδικό Τέλος Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (Ειδικό Τέλος ΕΤΕΠΚΑ).

- Στο εξής θα δίνεται προτεραιότητα σύνδεσης σε σταθμούς γεωθερμίας, βιομάζας και βιοαερίου, αφού θα θεωρούνται ως μονάδες βάσης και θα εξετάζονται πριν τις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «απεμπλέκονται οι εκκρεμούσες αιτήσεις για τη σύνδεση σταθμών γεωθερμίας, βιομάζας και βιοαερίου, η αξιολόγηση των οποίων καθυστερεί λόγω των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά».

- Εξασφαλίζεται η τήρηση σειράς προτεραιότητας, κατά την εξέταση από τον διαχειριστή των αιτημάτων χορήγησης προσφορών σύνδεσης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι η ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο και η ύπαρξη ή μη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.

-Ρυθμίζεται το θέμα με τις επενδύσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, για τις υφιστάμενες αιτήσεις

- Προβλέπεται η έκδοση τμηματικής άδειας λειτουργίας για τα έργα εκείνα που έχουν αποπερατωθεί τουλάχιστον σε ποσοστό 50% της συνολικής ισχύος της άδειας. Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου εφόσον η καθυστέρηση οφείλεται σε εκκρεμοδικία ή σε λόγους που δε συνιστούν παράλειψη ή υπαιτιότητα του κατόχου της άδειας

- Επίσης, θεσπίζεται λιγνιτικό τέλος 0,5% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ

Από το energia.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου