Ώθηση στις επενδύσεις μέσω «Σχεδίου Μάρσαλ»
Από kathimerini.gr
Η έγκριση του πακέτου βοήθειας σηματοδοτεί καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα, τονίζει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ.«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χάσουμε την Ελλάδα» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενός ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Λίγο μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα -το πρώτο επίσημο ταξίδι με τα νέα του καθήκοντα- ο κ. Βέρνερ Χόγερ τονίζει ότι η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των δανειακών προγραμμάτων της ΕΤΕπ και των κοινοτικών ταμείων μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» που θα φέρει πολύτιμες επενδύσεις στην Ελλάδα.
– Μετά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση;
– Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για τον ελληνικό λαό, και θα ήθελα να πιστεύω ότι το πακέτο βοήθειας που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα σηματοδοτεί καλύτερες ημέρες για το μέλλον. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τον χειρισμό της κρίσης και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις. Το έχω ξαναπεί: αν χάσουμε την Ελλάδα θα γυρίσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση πολλές δεκαετίες πίσω. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τη χάσουμε.
– Προτείνατε ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτό, και πώς;
– Είχα μία σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων με τους Ελληνες αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου. Μαζί εξετάσαμε τους καλύτερους τρόπους να συνεισφέρει η ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Τον περασμένο Ιούλιο, οι ηγέτες της Ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. κάλεσαν την ΕΤΕπ να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ των δανειακών της προγραμμάτων και των κοινοτικών κονδυλίων σε όλες τις χώρες που δέχονται τη βοήθεια της Ενωσης ή του ΔΝΤ. Αυτό βρίσκεται καθ’ οδόν και μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός Σχεδίου Μάρσαλ που θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα.
Φυσικά, η ΕΤΕπ παραμένει σταθερός συνέταιρος της Ελλάδας με τις δραστηριότητές της. Πέρυσι η ΕΤΕπ χρηματοδότησε την πραγματική οικονομία -μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλα σχέδια προτεραιότητας- με σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Θα θέλαμε να διατηρήσουμε αυτό τον ρυθμό και για το 2012.
Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, πραγματοποιήσαμε το Φόρουμ της ΕΤΕπ για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα. Κάποιοι ίσως σκεφτούν ότι είναι άκαιρο ή ίσως και πολυτέλεια να εστιάζει κανείς στη δράση για το κλίμα και την πράσινη ανάπτυξη, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι στην πραγματικότητα μπορεί να είναι περισσότερο από ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτών των οικονομικών προκλήσεων. Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων με βιώσιμο τρόπο μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας - κάτι που βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών της ΕΤΕπ.
– Πώς προτείνετε να μετουσιωθεί αυτό το Σχέδιο Μάρσαλ σε πραγματικές επενδύσεις;
– Με βάση τη δουλειά που έχουμε ήδη κάνει στην τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αργότερα, αφού ιδρύθηκε, με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, ο πλέον κατάλληλος τρόπος να αυξήσουμε τη ροή επενδύσεων προς τη χώρα είναι να ιδρύσουμε δύο Ταμεία Εγγυήσεων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες δύο διαφορετικών επενδυτικών προτεραιοτήτων: τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και τα έργα υποδομών. Σχετικά με το Ταμείο για τις ΜμΕ, έχουν προχωρήσει ήδη αρκετά ώστε να διασφαλίσουμε μία γρήγορη αξιοποίηση των κεφαλαίων του. Το συμβούλιο της ΕΤΕπ αναμένεται να το εγκρίνει εντός του Μαρτίου, επιτρέποντας την ταχεία υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας στη συνέχεια. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για τη δημιουργία νέων γραμμών πιστώσεων με τις εμπορικές τράπεζες, ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία της ΕΤΕπ. Αυτές θα δημιουργηθούν επιπλέον όσων είναι ήδη διαθέσιμες. Θα πρέπει πάντως να τονίσουμε ότι αυτό είναι ένα προϊόν που εξαρτάται πολύ από τη ζήτηση, και η αποτελεσματική του χρήση θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία οι εμπορικές τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια από αυτές τις γραμμές για να επεκτείνουν τη χρηματοδότησή τους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομών μπορεί να ξεκινήσει εξίσου γρήγορα;
– Το Ταμείο για τις υποδομές έχει τις προοπτικές να επανεκκινήσει τις επενδύσεις υποδομών στην Ελλάδα. Προκειμένου να αποδώσει πλήρως, αυτό το ταμείο θα πρέπει να καλύψει ένα ευρύ φάσμα σημαντικών σχεδίων υποδομών, ανεξάρτητα από το αν αυτά θα λάβουν κοινοτική χρηματοδότηση. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο σχετικός κανονισμός του Συμβουλίου, κάτι που αναπόφευκτα χρειάζεται χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΤΕπ ήδη εργάζονται από κοινού ώστε να διασφαλίσουν ότι ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί γρήγορα, σύμφωνα με την τραπεζική πρακτική.
Προτεραιότητα οι ΜμΕ και τα έργα υποδομών
– Είπατε ότι σκοπεύετε να διαθέσετε δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα φέτος. Σε ποιους κλάδους θα διατεθούν αυτά και ποια σχέδια είναι πιο κοντά στο «πράσινο φως» για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ;
– Προτεραιότητά μας θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα έργα υποδομών. Για κάποια έργα, έχουμε προχωρήσει αρκετά στη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς και για κάποια μεγάλα έργα που σχετίζονται με την παραγωγή και διανομή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μπορώ ενδεικτικά να αναφέρω το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές αστικής ανάπτυξης, θα μπορούσα να αναφέρω σχέδια που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια. Επίσης εξετάζουμε μικρότερα έργα ΣΔΙΤ σε τομείς όπως η εκπαίδευση, για παράδειγμα σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις στην Αττική, την κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη, περιβαλλοντικά έργα όπως η διαχείριση απορριμμάτων στη δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, και άλλα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, όπως τα δικαστικά κτίρια στην Πάτρα και το Ηράκλειο.
– Πού δίνετε μεγαλύτερη έμφαση, στα μεγάλα ή στα μικρά έργα;
– Και τα δύο πρέπει να εξελιχθούν παράλληλα. Τα μεγαλύτερα έργα υποδομών προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις και με τη σειρά τους διευκολύνουν περαιτέρω επενδύσεις. Από την πλευρά τους, τα μικρότερα έργα συχνά βρίσκονται πλησιέστερα στους Ελληνες πολίτες, τους οποίους θέλουμε να υποστηρίξουμε υπό τις παρούσες συνθήκες.
– Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα σχέδια σήμερα στην Ελλάδα;
– Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα. Αυτά βασίζονται σε υπάρχοντα, καλοσχεδιασμένα σχέδια που μπορούν να βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, και με αποδεδειγμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, μπορώ επίσης να αναφέρω το μεγάλο σχέδιο Helios, το οποίο μπορεί να παραγάγει ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή και να έχει εξασφαλισμένες εξαγωγές.
– Μήπως όμως οι επιπτώσεις της κρίσης στις ελληνικές τράπεζες δοκιμάζουν το μοντέλο της ΕΤΕπ να παρέχει χρηματοδότηση μέσω των τοπικών τραπεζών; Είστε πρόθυμοι να αλλάξετε τις απαιτήσεις χρηματοδότησης της ΕΤΕπ προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θέτει το πρόγραμμα λιτότητας για κάθε επενδυτικό σχέδιο στην Ελλάδα σήμερα;
– Εχουμε αναθεωρήσει την κατάσταση, την αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε τις αναπόφευκτες προκλήσεις. Θα αναπτύξουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Αυτό γίνεται ήδη και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα. Θέλουμε να παραμείνουμε ένας στιβαρός εταίρος για την Ελλάδα. (σ.σ.: Οσο για τη συνεργασία της με τις ελληνικές τράπεζες, πηγές της ΕΤΕπ τονίζουν ότι η ίδια καθορίζει και ελέγχει τους τομείς χορήγησης των δανείων και τον χρόνο διάθεσης των πόρων.)
Βιογραφικό
Πρώην καθηγητής Οικονομικών, πολιτικός και αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ο κ. Βέρνερ Χόγερ ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στις αρχές του έτους, αντικαθιστώντας τον Βέλγο Φίλιπ Μέισταντ που συμπλήρωσε θητεία 12 ετών στην προεδρία της τράπεζας.
Για τον σκοπό αυτό άφησε την έδρα του στο γερμανικό Κοινοβούλιο – Bundestag, όπου εκλέγεται με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών -του δεύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού- από το 1987. Παράλληλα, άφησε και τη θέση του στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, καθώς μέχρι τα τέλη του 2011 συμμετείχε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εξωτερικών υπό τον Γκίντο Βεστερβέλε. Πριν από την ενεργό ενασχόλησή του με την πολιτική, ο κ. Χόγερ δίδασκε Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του στα Οικονομικά. Με φιλελεύθερες οικονομικές απόψεις, είναι επίσης μέλος της Ενωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.
Δημοσίευση σχολίου