Στον λιγνίτη στρέφεται η ΔΕΗ λόγω της έλλειψης ρευτότητας
Το πρόβλημα ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς φαίνεται να οδηγεί τη ΔΕΗ στην εντολή διακοπής της λειτουργίας μονάδων της, που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο και ένταξης στο σύστημα λιγνιτικών μονάδων.
Η ΔΕΗ «κρατάει» δυνάμεις και περνάει σε πιο φτηνές λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και, βεβαίως, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις μόνο μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούν, του ομίλου Μυτιληναίου (Αλουμίνιο, Protergia, Korinthos Power) και μία της Elpedison (Θίσβη), ενώ εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης βρίσκεται η μονάδα της Ηρων, ενώ και η ΔΕΠΑ λαμβάνει τα μέτρα της και βρίσκεται σε συνομιλίες με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να πληρωθούν οι προμηθευτές της. Οπως ανέφεραν, χθες, πηγές της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η διοίκησή της έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για δάνειο, με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεών της έως τις αρχές του επόμενου μήνα.
Αυτή η επιλογή θα δώσει τη λύση, στην περίπτωση που δεν εγκριθεί το δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων προς τον ΛΑΓΗΕ, το οποίο όμως έχει δρομολογηθεί. Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, κάποιοι από τους προμηθευτές της ΔΕΠΑ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε μερική πληρωμή των υποχρεώσεών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να «ανασάνει».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης, σε επιστολή του προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς ΠΕΚΑ κ. Γρ. Τσάλτα και Οικονομικών κ. Γ. Ζαννιά, προϊδέασε για την πιθανότητα διακοπής τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο μέσα στον Ιούνιο, σε περίπτωση που δεν θα εξευρεθούν πόροι για την αποπληρωμή των εταιρειών που την προμηθεύουν. Ο ίδιος προέβλεψε ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει καταστροφικά στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο και στους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές.
Να σημειωθεί πως οι ανεξόφλητες οφειλές που έχουν οι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΠΑ και οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί από τον λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για την παραγωγή τους, φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ. Ετσι, η ΔΕΠΑ δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ ήδη έχει καθυστερήσει την εξόφληση οφειλών της προς τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να μείνει από φυσικό αέριο.
Νέα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας
Εν τω μεταξύ, αλλαγές στο καθεστώς κρίσεων, μεταθέσεων και πειθαρχικού ελέγχου των εργαζομένων, όπως επίσης και δυνατότητα επιστροφής των μειώσεων στους μισθούς, όταν λήξει η ισχύς του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, προβλέπει η νέα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης κ. Αρθ. Ζερβού και του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλου και Κ. Κατσαρού αντίστοιχα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει και αναστολή των καταβολών από την Επιχείρηση προς τη ΓΕΝΟΠ και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων (ΟΚΔΕ). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μένει ανοικτή η δυνατότητα απόλυσης για το πλεονάζον προσωπικό, βάσει κριτηρίων που θα προσδιοριστούν σε συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ, ενώ, σε περιπτώσεις διαφωνίας δίνει τη διακριτική ευχέρεια στον διευθύνοντα σύμβουλο να αποφασίσει. Στη σύμβαση έχουν συμφωνηθεί και μειώσεις επιδομάτων, όπως και η μη καταβολή τους κατά τις ημέρες ασθένειας των εργαζομένων.
Πηγη: Εφημερίδα Κέρδος
Δημοσίευση σχολίου