.

Γυρνάει σε κέρδη η ΔΕΗ με την ΟΤΣ στο ναδίρ - πλήρη ισχύς των λιγνιτικών μονάδων

Θετικό ποδαρικό έχει κάνει η ΔΕΗ κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου καθώς το περιβάλλον τιμών στη χονδρεμπορική αγορά είναι τέτοιο που διασφαλίζει σημαντικά έσοδα για την επιχείρηση και αυξάνει σημαντικά τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους στην προμήθεια.

Ο λόγος για την οριακή τιμή του συστήματος η οποία αρκετές ημέρες το Μάιο και κυρίως τον Ιούνιο, βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έστω και εάν η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να μη λειτουργεί τις μονάδες αερίου που διαθέτει, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας που επικρατούν στην ενεργειακή αγορά. Ωστόσο η χαμηλή ζήτηση για την εποχή σε συνδυασμό με τη λειτουργία σε πλήρη ισχύ των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και μεγάλου αριθμού υδροηλεκτρικών έχει οδηγήσει την Οριακή τιμή ακόμη και σε χαμηλά της τάξης των 34 ευρώ ημεγαβατώρα, για μια ολόκληρη ημέρα (μέση ημερήσια τιμή).

Συνολικά στο πρώτο 10ημερο του μήνα, η ΟΤΣ τρεις φορές έχει βρεθεί κάτω από τα 38 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στο ίδιο διάστημα ήταν στα 49 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς τρεις ημέρες οι τιμές ξέφυγαν πάνω από τα 65 ευρώ.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία μέχρι στιγμής του Ιουνίου, είναι η εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς οι αιχμές κυμαίνονται λίγο πιο πάνω από τα 6GW, την ίδια στιγμή που τη νύχτα η ζήτηση υποχωρεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έως και τα 3GW.

Θετικό σημάδι

Η εικόνα στο μέτωπο της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία κατέγραψε εκ νέου ζημιές, που οφείλονται κυρίως στην έκρηξη των ανεξόφλητων λογαριασμών στους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η τάση αυτή φαίνεται ότι άρχισε να αντιστρέφεται από τον Απρίλιο και μετά. Με την Οριακή Τιμή σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο τα θετικά νέα για το β τρίμηνο της ΔΕΗ δε σταματούν στο γεγονός ότι η ΔΕΗ άρχισε να εισπράττει αλλά όπως όλα δείχνουν οι εισπράξεις αυτές, γίνονται με εξαιρετικά καλά περιθώρια κέρδους.

ΑΠΕ

Στον αντίποδα, η χαμηλή ΟΤΣ λειτουργεί επιβαρυντικά και αυξάνει το κόστος της πράσινης ενέργειας εξαιτίας της λειτουργίας του στρεβλού συστήματος του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ). Και αυτό γιατί μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ της εμπορικής τιμής και της επιδοτούμενης τιμής που προσφέρεται σε κάθε τεχνολογία. Έτσι για παράδειγμα με ΟΤΣ στα 38 ευρώ, ο ειδικός λογαριασμός πρέπει να καλύψει για κάθε αιολική μεγαβατώρα 50 ευρώ διαφορά, για κάθε φωτοβολταϊκή μεγαβατώρα από 212 έως 230 ευρώ η μεγαβατώρα κ.ο.κ. Στον αντίποδα όταν η Οριακή Τιμή βρέθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στις αρχές του έτους, τεχνολογίες ΑΠΕ όπως τα αιολικά βρέθηκαν να επιδοτούν το σύστημα με φθηνότερη ενέργεια…

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου