Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ σε 3 φάσεις και σε 3 κομμάτια
Ανάρτηση:
venergyd
την
25 Ιουλ 2013
Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» για τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση όλων των εποχών, αυτήν της ΔΕΗ.Το σχέδιο προβλέπει το σπάσιμο της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας σε τρία κομμάτια και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής τους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης είχε ετοιμάσει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου.
Οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα το πρώτο τρίμηνο του 2016 και σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τρία στάδια:
1 Τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την κατά 100% μητρική του εταιρεία, τη ΔΕΗ, με την είσοδο επενδυτή σε ποσοστό έως και 51%.
2 Το σπάσιμο της επιχείρησης ηλεκτρισμού στα δύο με τη δημιουργία μίας μεγάλης και μίας «μικρής ΔΕΗ». Στην τελευταία θα μεταβιβαστούν μονάδες παραγωγής ρεύματος, προσωπικό και πελατολόγιο που ισοδυναμούν με το 30% της σημερινής εταιρείας. Η «μικρή ΔΕΗ» κατόπιν διαγωνισμού θα πουληθεί.
3 Η «μεγάλη ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί, με το ελληνικό Δημόσιο να διαθέτει το 17% των μετοχών μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.
Οι τρεις φάσεις ή οι «μεταρρυθμίσεις», όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση, προβλέπουν:
Διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ, στο διάστημα Μαΐου 2013 – δεύτερου τριμήνου 2014.
Για τον Διαχειριστή, στον οποίο ανήκουν οι γραμμές μεταφοράς και τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, η διαδικασία της αποκρατικοποίησης θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο 49% με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας από αυτόν. Ενέργειες που θα έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013.
Η δεύτερη φάση προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα δώσει το επιπλέον ποσοστό μέχρι και 51% για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, ο οποίος θα έχει τελειώσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. Το Δημόσιο θα κρατήσει την καταστατική μειοψηφία.
Τα άλλα δύο στάδια ιδιωτικοποίησης
Η «μικρή» και η «μεγάλη ΔΕΗ»
Τα άλλα δύο στάδια της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ είναι η δημιουργία μικρής εταιρείας που θα πουληθεί και η είσοδος ιδιώτη επενδυτή στο 17% της μεγάλης επιχείρησης.
Δημιουργία «μικρής ΔΕΗ» και πώλησή της. Οι διαδικασίες θα διαρκέσουν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015. Δημιουργείται μία νέα καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρισμού στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού. Δηλαδή, θα μεταβιβαστούν λιγνιτικές μονάδες 1.400 Μεγαβάτ, με πρόσβαση στα ορυχεία, 500 Μεγαβάτ υδροηλεκτρικών σταθμών και 500 Μεγαβάτ μονάδων φυσικού αερίου. Εκεί θα μετακινηθεί και προσωπικό.Επίσης, η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της γενικής διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Συνεπώς, και το παραγωγικό μείγμα και η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
Η «μικρή ΔΕΗ» με διαγωνισμό θα πουληθεί σε ιδιώτη επενδυτή. Επίσης, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να προωθήσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, θα εξασφαλίσει την επί ίσοις όροις για τους συμμετέχοντες σε αυτήν πρόσβαση σε λιγνιτικά πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ.
Αποκρατικοποίηση «μεγάλης ΔΕΗ» με διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το 17% του ελληνικού δημοσίου.
Από το πρώτο τρίμηνο του 2015 μέχρι το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα κρατήσουν οι διαδικασίες για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή που θα αποκτήσει το 17% των μετοχών του ελληνικού δημοσίου.
Δημοσίευση σχολίου