.

«Φρένο» στην ανάπτυξη των βιοκαυσίμων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόταση σύμφωνα με την οποία το «μερίδιο» των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς στο σύνολο των πηγών ενέργειας που χρησιμοποιείται στον κλάδο των μεταφορών της Ε.Ε. θα πρέπει να περιοριστεί μόλις στο 5,5% μέχρι το 2020, ψήφισε την Πέμπτη, 11 Ιουλίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.
Η απόφαση αφορά τα βιοκαύσιμα που προέρχονται από την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, δηλαδή ζάχαρη, δημητριακά και ενεργειακά φυτά (όπως ηλίανθος και ελαιοκράμβη). Η ΕΕ για να πετύχει αυτούς τους στόχους θα πρέπει να βασιστεί στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των βιοκαυσίμων που προέρχονται από μη αγροτικές καλλιέργειες.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10% της χρήσης καυσίμων για τις μεταφορές έως το 2020. Το μερίδιο των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς, που παράγονται από τρόφιμα και ενεργειακές καλλιέργειες, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5,5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές μέχρι το 2020, λένε οι ευρωβουλευτές (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε προτείνει ανώτατο όριο το 5%).
«Τα βιοκαύσιμα νέας γενιάς, που παράγονται από άλλες πηγές: όπως τα φύκια και ορισμένα είδη αποβλήτων, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν ποσοστό που δεν θα είναι μικρότερο από το 2% της κατανάλωσης από το 2020», λένε στην απόφασή τους οι ευρωβουλευτές.
Στο σκεπτικό της η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων, ενώ επισημαίνει επίσης ότι τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα βιοκαύσιμα δεν είναι εν τέλει και τόσο ωφέλιμα από περιβαλλοντικής άποψης.
Ακόμη όπως υποστηρίζουν οι Ευρωβουλευτές η χρήση γεωργικής γης για την παραγωγή πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων μειώνει τη διαθέσιμη γη για την παραγωγή τροφίμων. Ωστόσο θα δοθεί κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι βιομηχανίες βιοκαυσίμων.
Η πρώτη ανάγνωση της έκθεσης εγκρίθηκε με 43 ψήφους υπέρ, 26 κατά και μία αποχή.
Η νομοθετική έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου