Νέοι Κανόνες Διαφάνειας για Εταιρείες Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Ορυκτών (energia.gr)
Ανάρτηση:
Kατερίνα Φ. Φίλιου - Περιβαλλοντολόγος
την
30 Ιουλ 2013
Οι μεγάλες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου, ορυκτών και υλοτόμησης πρωτογενών δασών θα υποχρεούνται να αποκαλύπτουν όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τις πληρωμές που πραγματοποιούν προς όλες τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, για κάθε έργο εξόρυξης, βάσει της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη. Στόχος είναι να καταστούν οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται στρατηγικούς πόρους και οι κυβερνήσεις πιο υπεύθυνες και υπόλογες.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, με δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες, τη δέσμη των δύο νομοθετημάτων για την επιβολή υποχρέωσης στις μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις να παρέχουν πληροφορίες για τις πληρωμές που πραγματοποιούν προς τις κυβερνήσεις. Οι νέοι κανόνες θα
μειώσουν επίσης το γραφειοκρατικό βάρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ.
Στη συζήτηση της Τρίτης, η εισηγήτρια του ΕΚ Arlene McCarthy (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε τα εξής: 'Κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο (...) επιμείναμε σε πολύ αυστηρούς κανόνες έτσι ώστε οι εκθέσεις αναφοράς των επιχειρήσεων να είναι ουσιαστικές και να συντελούν στην επίτευξη πραγματικής διαφάνειας"
Ο δεύτερος εισηγητής του ΕΚ Klaus-Heiner Lehne (ΕΛΚ, Γερμανία), επεσήμανε ότι τα σημαντικότερα επιτεύγματα των νέων νομοθετημάτων είναι "πρώτον, η αυξημένη εναρμόνιση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών για τη λογιστική (...), και δεύτερον η απαλλαγή από την υπερβολική γραφειοκρατία, κάτι που θα κάνει τη ζωή ευκολότερη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις".
Πλήρης αποκάλυψη στοιχείων
Η νέα οδηγία υποχρεώνει τις μεγάλες εξορυκτικές εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, ορυκτών και υλοτομίας να παρέχουν πλήρη στοιχεία των πληρωμών που πραγματοποιούν προς τις ομοσπονδιακές, εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνεται για κάθε έργο ξεχωριστά, δηλαδή για κάθε μίσθωση ή άδεια που λαμβάνεται και αφορά την πρόσβαση σε πόρους, όπως για παράδειγμα η άδεια εξόρυξης σε ένα ορυχείο ή η άδεια εξόρυξης πετρελαίου σε μία συγκεκριμένη περιοχή.
Όλες οι πληρωμές άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να δημοσιεύονται, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια ειδική ρήτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να κατακερματίζουν ή να συγκεντρώνουν τεχνητά πληρωμές προκειμένου να αποφύγουν την υποχρέωση δημοσιοποίησής τους. Τα είδη των πληρωμών που πρέπει να αποκαλύπτονται συμπεριλαμβάνουν τα εξής: δικαιώματα παραγωγής, ορισμένοι φόροι, δικαιώματα, μερίσματα, μπόνους, αμοιβές και πληρωμές που σχετίζονται με βελτιώσεις υποδομών.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται από τις νέες διατάξεις και θα δουν έτσι το διοικητικό φόρτο που έχουν να μειώνεται περαιτέρω σε σύγκριση με τους ισχύοντες κανόνες.
Καμία απαλλαγή από την απαίτηση δημοσιοποίησης στοιχείων
Μια σημαντική επιτυχία για τους ευρωβουλευτές ήταν ότι κατάφεραν να διαγράψουν μία ρήτρα που θα απάλλασσε τις επιχειρήσεις από τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στις περιπτώσεις όπου το ποινικό δίκαιο της χώρας υποδοχής απαγορεύει τέτοιου είδους κοινοποιήσεις.
Το Κοινοβούλιο εισήγαγε επίσης μια ρήτρα αναθεώρησης, που υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν επιπλέον τομείς και διατάξεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της.
Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά και την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια προκειμένου να ενσωματώσουν τις διατάξεις των οδηγιών στην εθνική τους νομοθεσία.
Δημοσίευση σχολίου