.

Κούρεμα με την «ψιλή» έως 60% στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών (imerisia.gr)

Γερό «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, στο 45% κατά μέσον όρο, που σημαίνει ότι θα ξεκινά από 30% και θα φθάνει ως 60% για ορισμένες κατηγορίες, καθώς και 10% για τις υπόλοιπες πράσινες τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για να εξαλείψει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ ως το τέλος του 2014, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παραγωγών πράσινης ενέργεια και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών.
Πρόκειται για το τελευταίο μίας σειράς μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο για να ελέγξει
το έλλειμμα, με πιο πρόσφατο τη μεγάλη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του πρώην τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Αυξήσεις
Το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε μεσοσταθμικά στα 15 ευρώ/ Mwh από 9,33 ευρώ/ Mwh, αλλά δεν αρκεί για να μηδενίσει το έλλειμμα, το οποίο, όπως εκτιμά το υπουργείο θα φθάσει στα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, αν στο μεταξύ δεν μειωθούν δραστικά οι ταρίφες των ΑΠΕ.
Χωρίς τις παρεμβάσεις του τελευταίου χρόνου το έλλειμμα θα έφθανε στα 2,66 δισ. ευρώ, ενώ ο Λειτουργός της Αγοράς (προ των τελευταίων μέτρων) το τοποθετούσε στα 1,157 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, την προθεσμία που έχει θέσει η τρόικα για την πλήρη εξάλειψή του.
Τα ελλείμματα
Η βασική αιτία για τη διόγκωση του ελλείμματος είναι η μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, των οποίων η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα έχει φθάσει στα 2.000 MW, από 724 MW τον Ιούνιο 2012 και μόλις 482 MW τον Ιανουάριο 2012, χωρίς στα νούμερα αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα Φ/Β στις στέγες που φθάνουν στα 357 MW, έναντι 100 MW του Ιανουαρίου 2012! Η τεράστια αυτή αύξηση σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές οδήγησαν στην έκρηξη του ελλείμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος της φωτοβολταϊκής ενέργειας το 2012 ήταν περίπου 420 ευρώ/ Mwh, ενώ η μεσοσταθμική τιμή της ενέργειας από τα συμβατικά καύσιμα (λιγνίτη και φυσικό αέριο ανέρχεται στα 70-75 ευρώ/ Mwh. (λιγνίτης περί τα 55 ευρώ/MWh και φυσικό αέριο περί τα 105 ευρώ/MWh).
To μέσο κόστος των ΑΠΕ για το σύστημα είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι των συμβατικών σταθμών, γύρω στα 185 ευρώ/ Mwh με τιμές 2012 ( η αιολική κόστισε 90 ευρώ/Mwh) και αναμένεται να αυξηθεί στα 200 ευρώ/ Mwh φέτος, λόγω των νέων φωτοβολταϊκών μονάδων.
Χαμηλότερες τιμές
Στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά κλπ, τα οποία έχουν και πολύ χαμηλότερες εγγυημένες τιμές, η εγκατεστημένη ισχύς δεν αυξήθηκε παρά ελάχιστα τον τελευταίο χρόνο.
Την κατάσταση έχει επιβαρύνει η οικονομική κρίση, καθώς σε μία εποχή που η ζήτηση ηλεκτρισμού μειώνεται, η πράσινη ενέργεια εισέρχεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα σε ολοένα αυξημένες ποσότητες, εκτοπίζοντας τις συμβατικές, φθηνότερες μονάδες.
Τα φωτοβολταϊκά έχουν υψηλότατες ταρίφες σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ εξ αιτίας του ακριβού κόστους της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί εντυπωσιακά.
Ο κακός προγραμματισμός των προηγούμενων χρόνων, που επέτρεψε την αλόγιστη αύξησή τους, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι η κύρια αιτία για τα ελλείμματα τα οποία αντανακλούν και στους ίδιους τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Πληρώνονται με καθυστέρηση που φθάνει τους έξι μήνες τη στιγμή που τρέχουν οι δόσεις των δανείων για τις επενδύσεις τους, αντιμετωπίζουν συνεχώς περικοπές εγγυημένων τιμών κ.λπ.
Το «κούρεμα» που προτείνει σήμερα το υπουργείο έρχεται κατά κάποιο τρόπο να αντικαταστήσει την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί στο τζίρο των ΑΠΕ από τον Αύγουστο του 2012 και κυμαίνεται μεταξύ 25%-30% για τα φωτοβολταϊκά και 10% για τις άλλες ΑΠΕ. Η εισφορά λήγει στο τέλος Ιουλίου 2014.
Διάλογος Σεπτέμβριο αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση
Η νομοθετική πρωτοβουλία για την περικοπή των εγγυημένων τιμών αναμένεται τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος του υπουργείου με τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως το τέλος Αυγούστου.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το «κούρεμα» και την αμφισβήτηση των εκτιμήσεων για το ύψος του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ο οποίος πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας) οι περισσότεροι φορείς έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν προτάσεις.
Ανάμεσα στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επιμήκυνση των συμβάσεων με τον Λειτουργό της Αγοράς για την πώληση της ανανεώσιμης ενέργειας, η συνεργασία με τις τράπεζες για μείωση των δόσεων των δανείων κ.λπ.
Από την πλευρά του το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι η περικοπή των εγγυημένων τιμών δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα λαμβάνει υπόψη της πολλές παραμέτρους, από το κόστος της τεχνολογίας, αν το έργο έχει επιδοτηθεί από αναπτυξιακό νόμο κλπ. Στόχος είναι οι νέες συμφωνίες εγγυημένων τιμών να εξασφαλίζουν μία απόδοση της τάξης του 7%-8%, όπως είχε δηλώσει και ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ ότι αποτελεί μία «λογική απόδοση». Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό για τις ΑΠΕ. 
Της Μανταλένας Πίου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου