.

TAP και ΔΕΣΦΑ υπογράφουν Συμφωνία Συνεργασίας

Συμφωνία Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του TAP (Trans Adriatic Pipe-line) και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Συγκεκριμένα, TAP και ΔΕΣΦΑ σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε συμφωνία για την καθημερινή τεχνική λειτουργία και συντήρηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP. Άλλες κοινές δραστη-ριότητες θα περιλαμβάνουν την αναθεώρηση των σημείων διασύνδεσης με το σύστημα αγωγών του ΔΕΣΦΑ για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της τεχνικής συνεργασίας.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 28ης Ιουνίου ότι ο αγωγός TAP επελέγη από την Κοινοπραξία του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν ως η βέλτιστη διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Rikard Scoufias, Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, σχολίασε: «Έχοντας επιλεγεί από την Κοινοπραξία του Shah Deniz ως η βέλτι στη επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το έργο προχωράει τώρα στην επόμενη φάση της υλοποίησης. Ήδη συνεργαζόμαστε με πολλές ελληνικές εταιρείες και φιλοδοξούμε να μεγιστοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση. Η παρούσα συμφωνία, η οποία πραγματοποιείται μετά από περισσό-τερους από εννέα μήνες εποικοδομητικής συνδιαλλαγής με τον ΔΕΣΦΑ, αποτελεί ένα ση-μαντικό βήμα προς την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων του TAP στην Ελλάδα».
Ο Lutz Landwehr, Εμπορικός Διευθυντής του TAP, σχολίασε: «Είμαι πολύ ικανοποιη-μένος με αυτή τη συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Αναγνωρίζουμε τη μακροχρόνια επιχειρησι-ακή πείρα τους στην Ελλάδα, και αμφότεροι οι δύο οργανισμοί συμμεριζόμαστε κοινές α-πόψεις σχετικά με τη σημασία της ανάπτυξης των αγορών φυσικού αερίου στα Ανατολικά και Δυτικά Βαλκάνια».
Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού TAP θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα ξεκινήσει από τους Κήπους Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα καλύψει περίπου 550 χιλιόμετρα διερχόμενος στην Αλβανία βορειοδυτικά της Διποταμίας. Ως εκ τούτου, το έργο θα υποστηρίξει τη φιλοδοξία της Ελλάδας να καταστεί ένας σημαντικός «Διάδρομος Ενέργειας». Επιπλέον, τα σχεδιαζόμενα σημεία διασύνδεσης και δυνατότητας αντίστροφης ροής του TAP θα υποστηρίξουν, επίσης, την ασφάλεια του εφοδιασμού και άλλων χωρών της περιοχής.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου