.

Συμβιβασμός Ε.Ε. - Κίνας για τα Φωτοβολταϊκά (Του Γιώργου Παυλόπουλου)

Σε συμβιβασμό κατέληξαν το Σαββατοκύριακο -όπως αναμενόταν εξαρχής- οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο αναφορικά με το καθεστώς το οποίο θα διέπει τις εισαγωγές κινεζικών ηλιακών συλλεκτών στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία αναμφίβολα θα είχε για αμφότερες εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες στην περίπτωση που λάμβανε τον χαρακτήρα εμπορικού «πολέμου», μιας και η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της Ε.Ε., πίσω από τις ΗΠΑ.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο...
οι τόνοι ήταν εξαρχής χαμηλοί, ενώ η Κομισιόν άφησε διάπλατα ανοιχτές όλες τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει διαφορετικά, καθώς η πλειονότητας των χωρών-μελών, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, είχαν ταχθεί κατά της σύγκρουσης με την Κίνα γύρω από αυτό το θέμα. Η εξήγηση είναι απλή: παρά το γεγονός ότι οι χαμηλές τιμές πώλησης των κινεζικών φωτοβολταϊκών απειλούν άμεσα με εξαφάνιση πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που τα παράγουν, η επιβολή δασμών ή μιας τιμής που θα είναι κατά πολύ υψηλότερη από τον σημερινό μέσο όρο θα σήμαινε αργό θάνατο για ένα κλάδο ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και καταφέρνει να επιβιώνει με τη βοήθεια και του χαμηλού κόστους των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων.
Ο κίνδυνος αυτός αποτυπώθηκε και σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες η AFASE (Συμμαχία για τη βιώσιμη ηλιακή ενέργεια), η οποία εκπροσωπεί 750 και πλέον επιχειρήσεις του κλάδου από όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτή, ακόμη και οι χαμηλοί δασμοί που επιβλήθηκαν στην Κίνα στις αρχές του έτους, με τη μορφή προειδοποίησης -11,8%, που προβλεπόταν να αυξηθούν σε 67,9% εάν δεν επιτυγχανόταν συμβιβασμός- είχαν μειώσει πολύ τη δραστηριότητα στον κλάδο και είχαν οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις, ενώ ο κίνδυνος απώλειας 242.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία ήταν ορατός.
Κατώτερη τιμή
Τελικά, η συμφωνία προβλέπει τη θέσπιση κατώτερης τιμής πώλησης των κινεζικών συλλεκτών, στα 56 σεντς του ευρώ για κάθε βατ και μέχρι συνολικής ισχύος 7 γιγαβάτ ετησίως. Η συγκεκριμένη τιμή είναι σχεδόν ίδια με τη μέση τιμή στην οποία πωλούνταν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, και αρκετά χαμηλότερη από τα 77 σεντς που ήταν η μέση τιμή διάθεσης των αντίστοιχων προϊόντων που παράγονται στη Γερμανία. Στο παρελθόν, ωστόσο, οι Κινέζοι είχαν φτάσει να πωλούν μέχρι και με 38 σεντς ανά βατ. Με βάση τους νέους όρους, οι κινεζικοί συλλέκτες θα καλύπτουν περίπου το 50% της ζήτησης στην Ευρώπη (έναντι άνω του 60% σήμερα), αφήνοντας έτσι περισσότερο «χώρο» στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι με τη συμφωνία φαίνεται πως αποτρέπονται και τα αντίποινα από την πλευρά των Κινέζων, καθώς το Πεκίνο είχε απειλήσει με επιβολή δασμών στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά κρασιά, κάτι που θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς, ειδικά τους Γάλλους και Ιταλούς.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 30/07/2013)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου